Zákaz předjíždění na dálnicích: Od dubna 2024 budou muset všichni tito řidiči jezdit jenom v pravém pruhu. Dotkne se to i vás?

Jezdíte často po českých dálnicích? Pak byste měli vědět o tom, že sem silničáři ve velkém instalují nové značky zakazující předjíždění. Koho všeho se budou týkat?

i Zdroj fotografie: MarkBA/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

O tom, že na českých dálnicích se v posledních měsících začaly objevovat značky zakazující předjíždění kamionů psaly Události247 již dříve. Na některých úsecích silničáři značky umístili už loni v listopadu a postupně přibývaly další a další. Evidentně to však stále není dost. Zjistěte, kde všude tento zákaz bude platiti od dubna a koho se bude týkat.

Zákaz předjíždění na celé D1?

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) oznámilo plán rozšířit zákaz předjíždění kamionů na celou dálnici D1, píše web Novinky. Značky by sem měly přibýt během dubna a platit budou pro všechny řidiče kamionů bez výjimky. Toto opatření navazuje na první fázi instalace značek, která proběhla v předešlých měsících a zahrnovala úseky na Vysočině a před Brnem.

iZdroj fotografie: Lukáš Mižoch/ Creative Commons / CC-BY-SA
Zákaz předjíždění by měl pro kamiony platit na celé D1

Celkově tak bude na dálnici D1 umístěno přibližně 300 těchto nových značek. Nacházet se budou nejen u všech nájezdů, ale i v pravidelných kilometrových intervalech, aby se zajistilo, že řidiči nákladních vozidel nebudou moci tvrdit, že značky přehlédli, píše dále web Novinky.

Tresty za porušení jsou přísné

Řidičům kamionů se tato novinka pochopitelně nelíbí. „Na západ od nás je zákaz předjíždění často řešen proměnnými značkami a přizpůsobuje se aktuální situaci. Takový přístup bychom rádi viděli i u nás, protože je zbytečné, aby na prázdné dálnici byla omezena jízda na jeden pruh,“ řekl pro server Novinky mluvčí Sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia Martin Felix.

Na českých dálnicích bude od ledna 2024 platit nové pravidlo: Kdo se nepřizpůsobí, tomu policie napaří pokutu 5 500 Kč

Rozhodně však nelze spoléhat na to, že pokud zákaz porušíte, nikdo si toho nevšimne. Policisté dodržování tohoto pravidla intenzivně hlídají. Jak píše web iDnes, v posledních měsících dopadli stovky neukázněných řidičů nejen běžné policejní hlídky, ale také policejní vrtulníky. A v plánu je rovněž zavést automatický kamerový systém, který by tento nešvar odhaloval. Fungovat by měl podobně jako radary rychlosti. „Hříšníka kamera vyfotí, údaje poputují na pověřený úřad a odtud pak sankce dotyčnému řidiči nebo firmě,“ píše web iDnes.

Pokud by se však někteří řidiči i přesto rozhodli, že zákaz jednoduše budou ignorovat, pak by měli vědět, že je to může přijít pěkně draho. Jak totiž již dříve upozornily Události247, od letošního roku mohou policisté za tento přestupek uložit blokovou pokutu až 5500 korun.

Co si o zaváděném zákazu předjíždění kamionů myslíte vy? Napište nám svůj názor do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
103 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články