Chtěli byste podepsané mistrovské trenky slavného boxera Muhammada Aliho? Pokud máte zbytečných 140 milionů korun, jsou k mání. Proč jsou tak cenné?

i Zdroj fotografie: Sotheby's
                   

Podepsané bílé saténové trenky s černým pruhem v pase a na stranách, v nichž Ali boxoval slavný zápas proti Joeu Frazierovi v Manile v roce 1975, jsou opět v dražbě. Newyorská aukční síň Sotheby’s nabízí vzácný artefakt do 12. dubna. Odhadem by se prý podle expertů mohly prodat až za šest milionů dolarů, tedy přibližně 140 milionů korun.

Největší zápas historie

Bitva v Manile, přezdívaná jako Thrilla in Manila, je považována za nejpamátnější v celé historii boxu. Ali v ní obhájil titul mistra světa v těžké váze. „Bylo to peklo, tehdy jsem byl nejblíže smrti. Přijeli jsme do Manily jako šampioni a vraceli se jako staříci,“ vzpomínal Ali na 14 drsných kol v osmatřicetistupňovém vedru. Zápas ukončil Frazierův kouč, který zabránil svému zraněnému svěřenci nastoupit do závěrečného 15. kola.

Sotheby’s uvádí, že se trenky z tohoto klání poprvé dražily už v roce 1988 z pozůstalosti Drewa „Bundiniho“ Browna, jenž byl asistentem Aliho trenéra. Tehdy se prodaly za 1000 dolarů. V aukcích se pak objevily opakovaně, naposledy v roce 2012 našly kupce za 150 000 dolarů, tedy dle tehdejšího kursu v přepočtu za necelé tři miliony korun.

Odmítl válku ve Vietnamu

Jako amatér získal Ali v roce 1960 ještě pod vlastním jménem Cassius Clay zlato na olympiádě v Římě. První zápas o profesionální mistrovský titul vyhrál čtyři roky poté. Následně si změnil jméno na Muhammad Ali a konvertoval k islámu. V roce 1967 odmítl nastoupit na vojnu, aby nemusel do války ve Vietnamu. Za to přišel na tři roky o licenci. Během profesionální kariéry vyhrál 56 z 61 zápasů. Legendární americký boxer zemřel v roce 2016 v 74 letech.

Kincl obhájil titul v Oktagonu, doma ho ovšem čekaly problémy. Kvůli manželce chodil do rána po městě

Kdo ví, třeba se někdy také dočkáme dražby trenek Karlose Vémoly, o jehož odvetném zápase v Oktagonu proti Athilu Véghovi jsme na SportechŽivě také informovali. Schválně. Kolik byste za ně byli ochotni zaplatit?

Máte doma také nějaký vzácný sportovní artefakt? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Autor článku

David Trška

Zobrazit další články