Foto: se svolením Drone Infrastructure Inspection &Interaction Group

Vědci experimentují s drony, které se samy nabíjejí přímo z elektrického vedení

Slabá výdrž baterie je hlavním omezujícím faktorem při používání dronů. Přestože některé modely vydrží ve vzduchu na jedno nabití 45 minut nebo i déle, schopnost udržet drony ve vzduchu déle by byla užitečná. Výzkumníci z univerzity v jižním Dánsku se tímto problémem zabývají již několik let a vyvíjejí drony, které se mohou dobíjet přímo z elektrického vedení.

Nový systém vědci vyzkoušeli na dronu Tarot 650 Sport, k němuž připojili speciální systém chapadel, vložili do něj elektrický pohonný systém, modul autopilota a další potřebné komponenty. Když systémy dronu zjistí, že se baterie vybíjí, zařízení automaticky použije kameru a přesný radarový systém k určení nejbližšího elektrického vedení.

Dron pak k elektrickému vedení přilétne zespodu a pomocí dvojice dovnitř nakloněných ramen sevře elektrický kabel. Celý systém funguje pomocí indukční nabíječky, jež odebírá proud z elektrického vedení. Když je baterie plná, sevření povolí a dron pokračuje v cestě.

Primárním záměrem bylo, aby tento systém nabíjení využívaly drony, které jsou určeny ke kontrole elektrického vedení. Poprvé výzkumníci předvedli samonabíjecí dron, který se sám dobíjí z elektrického vedení, v roce 2022. V současné době je ale ambicí využít tuto technologii šířeji, přičemž nyní reálně předvedli, jak konkrétně funguje. Při pravděpodobně nejúspěšnějším testu se dron udržel ve vzduchu více než dvě hodiny během pěti cyklů kontroly a nabíjení z elektrického vedení.

Drony se k monitorování a kontrole elektrického vedení používají již řadu let. Jsou užitečné zejména v odlehlých oblastech, jako jsou vrcholky hor, kde je lidská kontrola elektrického vedení náročná. Na druhou stranu budí oprávněné znepokojení, když se připojují na elektrické vedení. Pokud se něco pokazí a dron nějakým způsobem poškodí elektrické vedení, může přijít o elektřinu celá velká oblast. Nabíjecí podložky pro drony existují a mohou být bezpečnější variantou, ale vyžadovaly by prostor pro novou infrastrukturu.

Zdroj: engadget.com