V Hradci začala uzavírka Pražského mostu. Někteří řidiči zákaz přehlížejí

  9:31
Kvůli opravě od pondělka řidiči neprojedou přes důležitý Pražský most v centru Hradce Králové. Uzavírka následuje jen týden po rozjezdu stavby křižovatky Mileta, která vygenerovala dříve neznámé problémy na Benešově třídě, v Brněnské ulici nebo v obřím školním areálu kolem ulice Heyrovského.

Automobilisté, cyklisté i řidiči nyní v Hradci čelí nejrůznějším dopravním uzavírkám a překážkám, takže si mohou připadat jako ve zlomyslné strategické hře.

Křižovatka Mileta u fakultní nemocnice se od 2. dubna, kdy opravy plánované na dva a půl roku začaly, proměnila v jedno velké staveniště. Stavbaři na asi dvousetmetrovém úseku Hradecké ulice odtěžili silnici, u parkoviště univerzitního kampusu pracují bagry a na druhé straně pokračuje demolice staré budovy.

Dopravní apokalypsa se tu však nekoná a pár minut za volantem v tradiční koloně od mostu U Soutoku už nikoho nerozhází. Řidiči si zvykli a hlavně se naučili jezdit po alternativních trasách.

Jenže jedna z těch nejfrekventovanějších se v pondělí až do konce července zavřela. Asi šestimilionová údržba Pražského mostu přes Labe znamená další velké komplikace a pondělní ráno to jen potvrdilo.

Jako by značky neexistovaly

Z Mostecké ulice i Gočárovy třídy řidiče vítají na obou vjezdech na most nepřehlédnutelné cedule se zákazem vjezdu. Jen za dobu deseti minut je však přehlédlo skoro třicet řidičů, dvojnásobek aut se potom před mostem otáčel. Další řidiči zmatkovali a v navigaci narychlo hledali únikovou cestu.

„Těsně přede mnou jel autobus a já si zákazových značek nestačila všimnout. Mrzí mě to a zpátky už určitě pojedu jinou cestou,“ omlouvala se asi třicetiletá žena, která zaparkovala na nábřeží hned za zavřeným mostem.

„Ohrozil jsem někoho? Ne! Tak o nic nejde. Stejně tu nikdo nepracuje,“ shazoval vinu na stavbaře šofér dodávky rozvážkové firmy PPL, který před zavřeným mostem naopak přidal plyn, ale hned na Gočárově třídě prudce brzdil a zastavil na okraji silnice. Brzy ráno tu úřadovala hlídka policie a řidiči byli spořádaní, ale hned po jejím odjezdu, jako by značky přestaly existovat.

Uzavírka je na Pražském mostě (červená značka), omezený provoz platí na křižovatce Mileta (modrá značka):

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Pražský most jako alternativa k přetížené Miletě sloužil necelý týden. Až do konce července bude muset stačit nedaleký Tyršův most, větší nápor dopravy musí vydržet také Tylovo nábřeží a Divišova ulice včetně frekventované křižovatky u Adalbertina.

Právě most, uzavřený v pondělí, si oblíbili hlavně řidiči přejíždějící přes Miletu z Moravského Předměstí a Malšovic. Aby se vyhnuli předpovídaným potížím u fakultní nemocnice, na kruhové křižovatce u kolejí Na Kotli pokračovali Brněnskou ulicí až k Moravskému mostu přes Orlici.

Ukázalo se, že doprava v Hradci Králové funguje podobně jako inteligentní organismus. Zatímco první dva dny po spuštění akce Mileta se v Brněnské ulici tvořily kolony popojíždějící krokem, nyní řidiči našli jinou trasu, často přes malšovický nadjezd.

Školní areál se denně plní auty

Mileta však současně vygenerovala další nečekaný problém. Do Brněnské ulice totiž dál míří stovky vozů, které mají jako cíl obří areál škol v ulicích Heyrovského a 17. listopadu. Jediným možným vjezdem je Botanická ulice mezi zahradou léčivých rostlin a hasičským stadionem.

Tato lokální komunikace, na jejímž konci je chátrající Pajkrova flošna, se změnila nejen ve frekventovaný tah, ale i ve vyhledávané parkoviště. Stejně jako uvnitř celého bloku vysokých, středních i speciálních škol se tu parkuje v zeleni i na chodnících, velmi často i na značkách se zákazem zastavení.

A protože ven z celého areálu se lze dostat jen další lokální uličkou do nerozkopané části Hradecké ulice, celý blok připomíná obří vanu. Ta se auty napouští od brzkého rána a odpoledne zase proud vozů vytéká pryč a způsobuje krátkodobé dopravní kolapsy v Brněnské.

„Kdybych nemusela autem, tu dobrodružnou a dlouhou výpravu bych si opravdu hodně ráda odpustila. Ale prostě to nejde jinak, a tak ráno a pak zase odpoledne přicházím o nervy a spoustu času v kolonách,“ řekla Marcela Švandová.

Zavřená panelka? Zvykli jsme si

Společného viníka jako Brněnská má i Benešova třída. Opravy Milety a uzavřený panelový sjezd k záchrance tu hlavně minulý týden způsobily nervová zhroucení mnoha řidičům, kteří si tudy i desítky let zkracovali cestu ke kritické křižovatce. Také tady si však většina za pouhý týden zvykla a jen výjimečně se někdo z mnoha místních pokouší prodrat cestou až k zavřené panelce.

„Zavřený sjezd je nepohodlný a zároveň výhodný. Když se chci autem dostat přes Miletu, znamená to někdy i čtvrthodinové zdržení. Jenže zároveň je skvělé, že tu mnohonásobně klesl provoz aut,“ pochvalovala si Renata Šrámková z posledního paneláku před sjezdem k záchrance.

Zkratka po panelové cestě je na dlouho minulostí, ze sídliště ke křižovatce Mileta to tudy nepůjde až do konce roku 2026. Až poté se otevře úplně nové napojení Benešovy třídy na Zborovskou ulici.

  • Nejčtenější

Přemalovaná dívčí prsa probudila Hradec. Vzniká streetartový festival

28. dubna 2024  8:26

Před rokem v dubnu si desítky Hradečanů na mostě u soutoku Labe s Orlicí fotografovaly malbu dívky...

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ministr zamítl rozklady obce Všestary a občanů proti stavbě D35 u Hradce

25. dubna 2024  9:54

Ředitelství silnic a dálnic má pravomocné stavební povolení na stavbu úseku dálnice D35 ze Sadové k...

Vzácná mláďata hyenky hřivnaté se mají čile k světu, kontrolu nesla nelibě

26. dubna 2024  15:13

Hyenka hřivnatá pustila po měsíci ke svým třem mláďatům chovatele Safari parku ve Dvoře Králové....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Po honičce a schovávané na půdě našli policisté u řidiče doma pěstírny konopí

30. dubna 2024  13:32

Řidič, který bez řidičáku ujížděl policistům v Hradci Králové polem a hlídka ho poté našla na půdě...

Stát nalije miliardy do kolejí k automobilce v Kvasinách, práce začnou letos

30. dubna 2024  7:05

Rozdělené město, kde řidiči mnohdy stojí desítky minut před železničními závorami, se možná už...

Z přírodních krás byly loni nejlákavější Adršpašské skály, víc než před covidem

29. dubna 2024  15:55

Nejnavštěvovanějším přírodním turistickým cílem v Česku se loni opět staly Adršpašské skály v...

Teď už potřebujeme emoce na maximu. Hraje se play off, říká Trpišovský

29. dubna 2024  10:20

Třetí zaváhání už nedovolil. Tentokrát výrazně rotoval sestavou a vyplatilo se. „Cítili jsme, že...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...