Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dotazy k technoparty ve Stránském

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel v rámci své žádosti požadoval informace v souvislosti s konáním technoparty ve Stránském v roce 2023, přičemž k žádosti přiložil dva dokumenty, z nichž citoval některé části, k nimž následně vznesl dotazy ve znění:

„1. Jaká konkrétní bezpečnostní opatření byla připravena?

2. Kolik tato opatření stála peněz? Kolik policistů bylo potřeba navíc oproti normálnímu stavu?

3. Jakým způsobem tyto náklady jsou financovány?

4. Jakou konkrétní roli sehrály zmiňované subjekty Hasičský záchranný sbor, Celní správa, Krajská hygienická stanice, Česká obchodní inspekce, Živnostenský úřad a Ochranný svaz autorský? S jakým výsledkem?

5. Jaké konkrétně pokuty, v jakém množství a v jaké výši byly ve všech případech uděleny? Byly tyto pokuty uhrazeny?

6. Kolik pokut a v jaké výši bylo uděleno za špatné parkování, kdy mimo jiné auta blokovala hlavní silnici, např……

7. Zná autor sdělení (tj. oddělení policie, územní odbor Bruntál) vyjádření policejního prezidenta (v příloze), kde jasně deklaruje, že v daném případě policie může vstoupit na soukromý pozemek a hudební produkci ukončit?

8. Na základě čeho tvrdíte, že zájem obyvatel na dodržování nočního klidu a zájmem organizátora akce na provozování hospodářské činnosti a účastníků akce na svobodu pohybu jsou rovnocenné? Noční klid je jasně daný zákonem, naproti tomu organizátor akce nemá na svojí činnost žádná výsadní nadřazená ani srovnatelná práva. Má pouze svobodu tak činit, pokud ovšem neporušuje zákon (rušení nočního klidu je porušením zákona) nebo vyhlášek.

9. Jakou pomoc policie nabídla obci Rýmařov v této věci? Viz vyjádření“.

Odpověď zněla:

Vaši žádost jsme posoudili dle InfZ, přičemž v prvé řadě sdělujeme, že v souladu s ustanovením § 3 odst. 3 InfZ se informací rozumí jakýkoliv obsah nebo jeho část v jakékoliv podobě zaznamenaný na jakémkoliv nosiči. Limitem pro poskytování informací je však skutečnost, zda povinný subjekt má povinnost danou informací disponovat. Povinný subjekt je totiž povinen poskytovat pouze ty informace, které se vztahují k jeho působnosti, a které má nebo by měl mít k dispozici. Vzhledem k ustanovení § 2 odst. 4 InfZ se povinnost poskytovat informace netýká mj. dotazů na názory či vytváření nových informací. S ohledem na to Vám lze poskytnout následující informace:

K bodu 1 uvádíme, že se jednalo o celkem 3 bezpečnostní opatření, která byla v roce 2023 provedena v souvislosti s konáním 3 hudebních akcí označených jako „Technoparty v Rýmařově – Stránské“, a to ve dnech 30. 6. 2023 až 2. 7. 2023, 4. 7. 2023 až 9. 7. 2023 a 28. 7. 2023 až 30. 7. 2023. Z vyjádření zástupce ředitelky územního odboru Bruntál krajského ředitelství vyplývá, že cílem daných bezpečnostních opatření bylo zejména zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti silničního provozu v návaznosti na oznámené hudební akce. Za tím účelem došlo k posílení výkonu služby, kdy jednotlivé činnosti Policie ČR byly zaměřeny zejména na provádění kontrol na konkrétně vybraných místech, byl realizován zvýšený dohled nad bezpečností silničního provozu se zaměřením na dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a omamných a psychotropních látek řidiči, dále namátkové kontroly průjezdů vozidel, u nichž byl dán předpoklad převozu pohonných hmot ve větším množství, a další kontroly v součinnosti s jinými subjekty (Hasičským záchranným sborem, Českou obchodní inspekcí) oprávněnými provádět kontroly prodeje, označení prodejců, manipulace s otevřeným ohněm, apod.

K bodům 2 a 3 sdělujeme, že se jedná o informace, kterými povinný subjekt ve Vámi požadované podobě nedisponuje. Jinými slovy, povinný subjekt speciálně neevidoval celkové náklady na tato bezpečnostní opatření.

K bodu 4 uvádíme, že se jedná o informace vztahující se k činnosti, resp. k působnosti jiných povinných subjektů. Povinný subjekt v této souvislosti disponuje zaznamenanou informací vyplývající z dokumentu č. j. …., který jste sám přiložil……. Konkrétními podrobnými informacemi k činnosti v žádosti uvedených jiných povinných subjektů a výsledku této činnosti však oslovený povinný subjekt nedisponuje.

K bodu 5 sdělujeme, že Policií ČR bylo v rámci uvedených bezpečnostních opatření uloženo celkem 69 pokut příkazem na místě v celkové výši 23 000 Kč. Z toho bylo celkem 67 pokut v celkové výši 17 000 Kč uloženo za přestupky proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, kdy 56 z nich (ve výši 12 400 Kč) bylo uhrazeno na místě a 11 pokut ve výši 4 600 Kč bylo neuhrazených. Zbylé 2 pokuty v celkové výši 6 000 Kč byly uloženy za přestupky proti veřejnému pořádku (rušení nočního klidu), kdy obě byly na místě uhrazeny.

Nad rámec příkazního řízení pak bylo dalších 24 podezření ze spáchání přestupků oznámeno Městskému úřadu Rýmařov. Výsledek těchto řízení nám není znám.

K bodu 6 poskytujeme jakožto zaznamenanou informaci vyjádření zástupce ředitelky územního odboru Bruntál krajského ředitelství:„4x řešeno špatné parkování vozidel bez uložení blokových pokut. Náprava byla řidiči sjednána na místě.“.

K bodům 7 a 8 uvádíme, že se v daných případech nejedná o informace, které by byly ve smyslu § 3 odst. 3 InfZ jakkoliv zaznamenané. Pokud se dotazujete, zda určitá osoba zná vyjádření policejního prezidenta, či na základě čeho určitá osoba tvrdí jisté skutečnosti, je nutno takový požadavek považovat za dotaz na názor, resp. povinný subjekt by vytvářel novou informaci. Jak bylo výše uvedeno, dle § 2 odst. 4 InfZ se však povinnost poskytovat informace netýká mj. dotazů na názory či vytváření nových informací.

K bodu 9 sdělujeme, že dle vyjádření zástupce ředitelky územního odboru Bruntál krajského ředitelství „Policie České republiky nabídla městu Rýmařov resp. zástupcům města pomoc při aplikaci jejich oprávnění vyplývajících z obecně závazné vyhlášky Města Rýmařova č. 4/2021, tedy zejména ochranu zástupců města při jednání s organizátory akcí na místě samém.“.

Vzhledem k předmětu Vaší žádosti a k charakteru některých dotazů, které nelze zodpovědět v intencích InfZ, je vhodnější, abyste se s případnými dotazy v této věci obracel mimo režim InfZ přímo na kancelář ředitele územního odboru Bruntál krajského ředitelství. Mimo jiné i dokument, který jste přiložil k žádosti, a který citujete, byl zpracován tímto organizačním článkem.

vytisknout  e-mailem