"Můžeme potvrdit, že společnost Towit zaslala na konci ledna oznámení o sporu, ve které uvedla údajná porušení její investice ze strany České republiky." Na fotografii ministr financí Zbyněk Stanjura. Foto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Česku hrozí nová miliardová arbitráž. Firma Towit podala „oznámení o sporu“

Napsal/a Robert Břešťan 10. dubna 2024
FacebookTwitterPocketE-mail

Na seznamu arbitráží vedených proti České republice zatím firma Towit Machinery Holding A.G. není, ale brzy se tam objevit může. Ministerstvo financí na dotaz HlídacíPes.org potvrdilo, že už na konci ledna letošního roku obdrželo od této společnosti „oznámení o sporu“. To může skončit další mezinárodní arbitráží, která by byla spojena s kauzou Diag Human.

„Můžeme potvrdit, že společnost Towit zaslala na konci ledna 2024 České republice – Ministerstvu financí tzv. notice of dispute (oznámení o sporu), ve kterém uvedla údajná porušení její investice ze strany České republiky. Ministerstvo financí v současnosti analyzuje toto oznámení o sporu, přičemž v této fázi nelze poskytnout bližší informace,“ říká mluvčí ministerstva Filip Běhal.

Podle mezistátní dohody o ochraně investic je před případným zahájením samotné arbitráže vždy nutné, aby investor zaslal nejdříve takovéto oznámení. Poté začíná běžet tzv. cooling of period, šest měsíců dlouhé období, které je určené pro snahu nalézt smírné řešení sporu.

„V případě, že smírné řešení není nalezeno, může investor následně zahájit samotnou arbitráž, nicméně nejdříve po uplynutí zmíněných šesti měsíců,“ dodává Běhal.

Staré nároky právníka Oršuly

Potenciální spor úzce souvisí s probíhající mezinárodní arbitráží o ochranu investic, kterou proti České republice vede společnost Diag Human.

Jak jako první upozornil Český rozhlas, Česká republika do sporu s Diag Human v rámci arbitráže probíhající v Londýně, respektive u odvolacího Vrchního soudu, vnesla pohledávku týkající se bývalého právníka Diag Human Jiřího Oršuly.

Ten si původně nárokoval desítky milionů korun v rámci své advokátní odměny, to se později změnilo na „30% částky pohledávky Diagu Human za státem“. S jeho pohledávkou, kterou získala, začala pracovat právě firma Towit.

Ta se v kauze Diag Human objevila už zhruba před deseti lety. Tehdy se přihlásila o část odškodnění v rámci arbitráže českého státu ve výši zhruba tří miliard korun. Kdo za společností tehdy stál, nebylo jasné a jasné to není ani nyní.

Dnes si Towit tedy nárokuje 30 % potenciální částky, kterou by český stát měl vyplatit firmě Čechošvýcara Josefa Šťávy (v případě, že probíhající odvolací soud potvrdí verdikt předchozí mezinárodní arbitráže). Celková suma navýšená o stále rostoucí úroky se nyní pohybuje kolem 17 miliard korun.

Tím, že Česko s pohledávkou společnosti Towit ve sporu s Diagem Human pracuje u londýnského soudu, potvrzuje její platnost, což podle některých právních názorů může vést „k legitimnímu očekávání“ ze strany firmy. V důsledku pak právě k mezinárodní arbitráži vůči Česku, pokud by Towit se svým požadavkem na vyplacení třetiny peněz v rámci londýnského soudu neuspěla.

„ČR řádně namítala již během investiční arbitráže probíhající v letech 2017–2022, že se má případná náhrada škody přiznaná žalobcům (Diag Human, pozn. red.) snížit o 30 % v důsledku postoupení části pohledávky vůči České republice. Soud v Londýně rozhodl, že rozhodčí tribunál se skutečně měl v investiční arbitráži zabývat touto otázkou,“ říká Filip Běhal.

Towit znovu na scéně

Jednání odvolacího soudu, který by měl ve věci rozhodnout, je nařízeno na letošní červen.

Podle Ministerstva financí by londýnský soud mohl věc kvůli pohledávce Towitu vrátit rozhodčímu tribunálu k opětovnému posouzení.

„Tribunál může i rozhodnout o případném snížení náhrady škody dříve přiznané žalobcům rozhodčím nálezem,“ konstatuje Běhal.

Shodou okolností včera policie obvinila podnikatele Jana Světlíka, majitele někdejší strojírenské skupiny Vítkovice Holding z trestného činu krácení daně z období let 2008 až 2013, kdy měl podle vyšetřovatelů umožnit vyvedení 200 milionů korun právě na účty ve Švýcarsku registrované společnosti Towit. Ta byla podle MF Dnes založena v roce 2007 jedním z podniků Jana Světlíka.

Obvinění Jana Světlíka se však podle vyjádření mluvčí Vítkovice a.s. Evy Kijonková kauzy Diag Human nijak netýká: „Vítkovice s firmou Towit už před lety ukončily veškeré vztahy a od kauzy se už v minulosti distancovaly.“

Text jsme aktualizovali o vyjádření Vítkovice a.s. a zpřesnili v pasáži týkající se pohledávky uplatňované společností Towit, pozn. red.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)