Před padesáti lety natočená píseň Dvě malá křídla v podání Heleny Vondráčkové nezestárla ani o minutu

Před padesáti lety natočená píseň Dvě malá křídla v podání Heleny Vondráčkové nezestárla ani o minutu

Tisk

Helena200Je to neskutečných padesát let, co Helena Vondráčková nazpívala písničku Dvě malá křídla tu nejsou. Skladba z repertoáru Roberty Flack, kterou natočila za doprovodu Tanečního orchestru Československého rozhlasu řízeného dirigentem Josefem Vobrubou, vyšla tehdy na supraphonském singlu (1974). Dnes je to Helenin kultovní hit.

Dneska už jen málokdo ví, že původně píseň Killing Me Softly With His Song s geniálním českým textem Zdeňka Borovce točila ve studiu jiná česká zpěvačka, jenomže pořád to nebylo takové, jak si dirigent Josef Vobruba představoval. Proto dlouho neváhal a zavolal Heleně Vondráčkové. Ta skladbu natočila - a najednou to bylo ono. Píseň se začala vysílat a vyšla na singlu v kombinaci s písničkou Pojď si hrát.

V hudebním časopisu Melodie, ve kterém každý měsíc kritici hodnotili desky legendárními hvězdičkami, nahrávka Dvě malá křídla tu nejsou zvítězila. Ostatně, Vondráčková za ni získala i cenu Čepice slávy, kterou obdržela v televizním pořadu Písničky pod rentgenem.

„Ta věc není těžká rozsahem a tak, ale výrazově. Text Zdeňka Borovce je nesmírně náročný, takové neobyčejné téma, velice jemně zpracované... Sloky se od sebe odlišují, každá je také jinak odfrázovaná, musela jsem si nazpívat sama i další hlasy - jeden z nich natáčela ještě Svatava Černá, poněvadž do těch frází by se pak těžko někdo strefoval. Bylo to pro mě dost neobvyklé, protože sborový part je nutno zpívat úplně jinak než sólo: rovným hlasem. Ale hrozně mě to bavilo,” řekla Vondráčková krátce po pořízení nahrávky v rozhovoru pro hudební časopis Melodie.

helena foto 1

Od té doby má zpěvačka písničku ve svém stálém repertoáru a dodnes ji uvádí na koncertech - posluchači na ni jednoduše čekají. Během let písnička vyšla rovněž na několika kompilacích i "live" albech Vondráčkové. Nádherný text Zdeňka Borovce, kongeniální a dobře si sedící s hudbou, zaručuje této písni nekonečný život. Od té doby nezestárla ani o minutu.

Bez zajímavosti není, že písničku natočila přesně deset let od svého prvního hitu Červená řeka (1964). Mimochodem, rok 1974 byl pro Helenu Vondráčkovou významný i tím, že s písní Malovaný džbánek vyhrála zlatou lyru na festivalu Bratislavská lyra, na singlu vyšla i písnička Lásko má, já stůňu, dnes další evegreen. Ale v tomto roce natočila i album Helena a Strýci, které je dnes kultovní záležitostí.

helena foto 2

O mnoho let později natočila Helena Vondráčková písničku Dvě malá křídla tu nejsou znovu, aby vyšla na jejím albu Nevzdám se hvězdám (1998). Nejnovější nahrávka této písně vznikla v roce 2017, přičemž ji zpěvačka nazpívala a capella se špičkovou slovenskou vokální skupinou Fragile.

Zdroj foto: archiv


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Svoboda: „Myslím si, že kulturně zdaleka nezaostávám“

200rozOlympijský vítěz v moderním pětiboji z Londýna David Svoboda se věnuje sportu maximálně a volného času si proto moc neužije. Když se však i přes velkou zaneprázdněnost naskytne nějaká volná chvilka, rád si zajde třeba na zajímavý koncert či divadelní př...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Kniha Bratříček překvapí alternativními konci

bratricek 200Dovolte nám představit vám novou knihu s názvem Bratříček od autora Marka Hnila. Těšte se na umně propracovaný příběh s prvky psychologie s jednou exkluzivitou- existuje ve dvou vizuálně stejných verzích, které se od sebe vzájemně liší pouz...

Divadlo

Pravda versus lež: drama Mléčné sklo s Martinem Dejdarem uvede Divadlo MANA

mlecne sklo 200Světové premiéry napínavé hry Mléčné sklo v novém obsazení se konečně dočkají diváci v Divadle MANA v Praze-Vršovicích. Dramatický příběh s kriminální zápletkou plný zvratů ale i s dávkou humoru s Martinem Dejdarem v hlavní roli zde poprvé u...

Film

Jak vypadá láska mezi regály?


laska medzi regalmi perexChristian je rváč a muž s pochybnou minulostí. Tuhle životní etapu už má ale za sebou a jako svůj nový začátek si zvolil práci doplňovače zboží v supermarket. Nečeká ho tam žádná zářivá kariéra, jeho nejlepší pers...