Pre verejnosť je najkrajšou pamiatkou kúria v Gombaseku

Verejnosť si vybrala najkrajšiu pamiatku roka v súťaži Fénix – Kultúrna pamiatka roka. V hlasovaní zvíťazila Kúria Andrášiovcov v Gombaseku, ktorá získa ocenenie Fénix – Cena Nadácie SPP.

10.04.2024 09:00
kuria andrasiovcov v gombaseku Foto:
Obnovená kúria Andrášiovcov v Gaombaseku.
debata

Do súťaže sa tradične hlásia rôzne typy pamiatok – hrady, zámky, kostoly, synagógy, organy či obrazy, radnice, vily, meštianske domy, ale aj veže, mosty, železničná stanica či iné zaujímavé technické pamiatky z celého Slovenska. O pamiatke roka z pohľadu verejnosti rozhodlo 20 422 hlasov z celkového počtu rekordných 90 353 odovzdaných hlasov. Víťaz si ocenenie prevezme počas slávnostného večera spolu s ďalšími ocenenými, ktorých vybrala odborná porota.

Stav pamiatky pred a po rekonštrukcii Kúrie...
Interiér obnovenej Kúrie Andrášiovcov v Gombaseku.
+2Interiér obnovenej Kúrie Andrášiovcov v Gombaseku.

Hlasy verejnosti aj odbornej poroty

Kúria Andrášiovcov v Gombaseku poodhalila svoj tajomný príbeh až pri pamiatkových a reštaurátorských výskumoch. Medzi unikátne nálezy patrí objav renesančnej nástennej maľby zo začiatku 17. storočia, pôvodnej mlynice a pozostatky dobovej toalety. Podarilo sa zreštaurovať aj erb a kruhový nápis na stropnom zrkadle štukovej výzdoby salónu, ktorý je laudáciou Johannesa Poltza. Nápis vyzdvihuje jeho zásluhy nielen na prestavbe kúrie, ale aj na vybudovaní objektov železných hút. Kúria má ako pamiatka po obnove široké kultúrno-spoločenské využitie. Nachádza sa tu muzeálna expozícia a slúži aj na reprezentačné účely obce. Nová infraštruktúra a adaptácia podkrovia zároveň výrazne rozšírili funkcionalitu objektu.

Interiér obnovenej Kúrie Andrášiovcov v Gombaseku. Foto: vlastníci a Nadácia SPP
kuria andrasiovcov v gombaseku Interiér obnovenej Kúrie Andrášiovcov v Gombaseku.

Všetkých 33 prihlásených národných kultúrnych pamiatok v súťaži dôkladne posudzovala odborná porota zložená z odborníkov na architektúru, dejiny umenia, reštaurovanie, ale aj zástupcov ministerstva kultúry, Nadácie SPP a SPP. Počas slávnostného galavečera verejnosť spozná 12 nominovaných pamiatok, z ktorých vzídu víťazi a držitelia troch cien Fénix – Kultúrna pamiatka roka. Odborná porota zároveň udelí jedno Čestné uznanie. Ministerstvo kultúry a partneri súťaže spoločne s odbornou porotou udelia tiež titul „Adept na cenu Fénix – Kultúrna pamiatka roka“. Traja držitelia sošky Fénixa si preberú osvedčenie o udelení ceny a zároveň získajú finančnú odmenu vo výške 10 000 eur od generálneho partnera súťaže, Nadácie SPP.

pamiatky ceny restaurovanie kostol sv.jan Čítajte viac Poznáte najvýznamnejší objav roka či najkrajšie obnovenú pamiatku?

Ľudia drukujú pamiatkam

Do aktuálneho 17. ročníka súťaže sa mohli prihlásiť objekty, ktorých obnova bola dokončená v rokoch 2022 a 2023. Tento rok sa o priazeň odbornej i širokej verejnosti uchádzali napríklad aj park, kúria, škola, vodojem, koniareň, ale i cenné dvojkrídlové dvere kostola či mozaika pri historickom minerálnom prameni. Zaujímavé a podrobné príbehy jednotlivých pamiatok sú zverejnené na stránke súťaže kpr-fenix (kultúrna pamiatka roka-fenix).

Slávnostný televízny galavečer z odovzdávania cien Fénix – Kultúrna pamiatka roka odvysiela RTVS na Jednotke 2. mája 2024 o 21.35 h. Hostiteľom galavečera bude národná kultúrna pamiatka Ľupčiansky hrad, ktorý sa nachádza nad obcou Slovenská Ľupča. Stredoveká hradná kaplnka na tomto hrade získala v roku 2008 cenu Fénix – Kultúrna pamiatka roka za komplexnú obnovu a reštaurovanie pamiatky.

Organizátorom súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka je Nadácia SPP a vyhlasuje ju ministerstvo kultúry už od roku 2004. „Nesmierne sa tešíme, že sme opäť mohli verejnosti predstaviť novú skupinu obnovených pamiatok z rôznych kútov Slovenska. Tento rok ich bolo až 33. Vlastníci prihlásených pamiatok skutočne neváhali a zaktivizovali svoje regióny a fanúšikov, ktorí za ne hlasovali,“ hovorí Eva Guliková, správkyňa Nadácie SPP. „O tom, že ľudia majú záujem o pamiatky a držia im palce, svedčia aj výsledky on-line hlasovania. K víťazstvu srdečne blahoželáme a pamiatkam prajeme množstvo návštevníkov a krásnu turistickú sezónu. Veríme, že týmto spôsobom naša nadácia spolu s naším zriaďovateľom, spoločnosťou SPP, pomáha nielen zachovávať kultúrne dedičstvo, ale aj rozvíjať cestovný ruch a dovolenkovanie ľudí na Slovensku,“ doplnila správkyňa Nadácie SPP.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obnova pamiatok