Policejní razie proti strůjcům chystaného převratu v Německu, prosinec 2022. Foto: Profimedia

Začne soud s konspirátory, kteří chtěli svrhnout německou vládu. O pomoc žádali Putina

Napsal/a Lucie Sýkorová 10. dubna 2024
FacebookTwitterPocketE-mail

Plánovali svržení německé vlády a obnovení Německé říše z roku 1871. Na konci dubna začnou mamutí soudní procesy v případu skupiny kolem knížete Reusse. Po ročním vyšetřování obvinil loni v prosinci federální generální prokurátor celkem 27 obžalovaných. Soudit je budou tři zemské soudy – ve Frankfurtu, v Mnichově a ve Stuttgartu. Dosavadní vyšetřování odhalilo také další detaily týkající se vazeb skupiny na Rusko.

Již minulý rok německá média informovala o tom, že kníže Reuss i další členové skupiny navazovali kontakty s Ruskem a počítali s podporou od Putinova režimu. Vyšetřování případu postupně odkrývá další detaily.

V listopadu 2022 se měl 73letý kníže Heinrich Reuss XIII., který je vyšetřován jako hlava skupiny, setkat v Koblenci s jistým Nikolajem U. Přinesl mu dopis, v němž údajně žádal o spolupráci s Ruskou federací.

Nikolaj U. měl dopis předat mluvčímu Kremlu Dmitriji Peskovovi, uvedla letos v únoru německá veřejnoprávní stanice MDR. Není jasné, zda Peskov dopis obdržel. Kníže Reuss byl o několik dní později zatčen při policejní razii na svém zámečku poblíž Bad Lobensteinu v Durynsku.

Nikolaji U. je podle zjištění MDR 37letý Rus, který žil v Hamburku. Ukrajinské úřady ho obviňují mimo jiné ze spolupráce s proruskými teroristickými organizacemi a účasti na ruských propagandistických aktivitách proti Ukrajině.

Heinrich Reuss se měl setkat osobně s dalšími ruskými kontakty v únoru 2022 v Bratislavě. Společně s dalším obviněným, Rüdigerem von Pascatorem, údajně přiletěl do slovenského hlavního města a ubytoval se v hotelu Falkensteiner poblíž ruské ambasády.

Policisté poté při prosincové razii našli u knížete Reusse mimo jiné dokumenty s tabulkami, v nichž byl jeden sloupec nadepsán „Spolupráce Německá říše/Slovensko/Ruská federace“.

Jednala s Rusy, měla být ministryní

Do jednání s Ruskem o podpoře státního převratu v Německu měla být zapojena také 41letá Ruska Vitalia B., údajně Reussova partnerka.

Po plánovaném převratu měla hrát v novém státním zřízení klíčovou roli. Spolkové státní zastupitelství ji nyní obvinilo z podpory teroristické organizace.

Podle informací MDR byla v kontaktu se dvěma ruskými spícími agenty. S jedním z nich se údajně měla sejít 3. června 2022 na ruském generálním konzulátu v Lipsku.

Německá média také spekulují, zda Vitalia sama nebyla ruskou agentkou. Po zatčení měla podle informací MDR při lékařské prohlídce tvrdit, že není tím, za koho je považována. Údajně tvrdila, že se jmenuje Maria Romanov a je nevinná.

Vitalia B., narozená v Kaliningradu v roce 1983, přišla do Německa ve svých 19 letech a studovala dějiny umění v Heidelbergu. Podle MDR údajně vyšetřovatelům řekla, že ji Heinrich Reuss před několika lety zaměstnal jako znalkyni umění.

Další obviněnou je Johanna Findeisen-Juskowiak, 53letá koučka osobnostního rozvoje a matka tří dětí z Badensko-Würtemberska. Ta se měla podle obžaloby účastnit schůzek s vedením skupiny kolem knížete Reusse nejpozději od května 2022.

V polovině listopadu 2022 se měla sejít s tehdejším generálním konzulem Ivanem Chotělevem ve Franfurtu, a poté ještě dvakrát na začátku prosince, jen několik dní před razií – ve dvou po sobě jdoucích dnech ve dvou různých hotelech v Baden-Badenu, oblíbené destinaci Rusů.

Cílem rozhovorů měla být podpora skupiny, uvádí zpráva státního zastupitelství. Findeisen-Juskowiak podle zprávy listu Südkurier prý poté darovala skupině 150 tisíc eur.

Po převratu s ní prý kníže Heinrich Reuss počítal na funkci ministryně pro rodinu. Zatčena byla v květnu 2023. Předtím neúspěšně kandidovala do Spolkového sněmu za stranu konspirátorů a popíračů kovidové pandemie Die Basis.

Satelitní linka na Peskova

Již dříve německá média informovala, že skupina kolem prince Reusse se pravděpodobně snažila navázat kontakt s Ruskem také prostřednictvím Ralpha T. Niemeyera, bývalého manžela německé komunistky Sahry Wagenknechtové.

Ten se v roce 2022 jakožto samozvaný exilový kancléř Německa setkal mj. s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a tvrdil, že chtěl Německu zajistit levnou energii. Byl také pravidelným hostem diskusí v zahraničním programu ruské státní televize RT, kde vysvětluje názory údajné německé opozice, připomíná deník T-online.

Ralph Niemeyer se údajně blíže znal s Johannou Findeisen-Juskowiak, píše dále T-online. Ta ho měla v listopadu 2022 telefonicky požádat, aby navázal kontakt s ruským prezidentem Vladimirem Putinem nebo ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

Podle odposlechů, které zveřejnil magazín Spiegel, jí Niemeyer vysvětlil, že je sice jedním ze skupiny 9999 vybraných lidí, kteří obdrželi satelitní telefon zabezpečený proti odposlechům se čtyřmístným číslem, pomocí něhož bylo možné přímo kontaktovat mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova a mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marii Zacharovovou, ale k použití tohoto speciálního telefonu je třeba mít „opravdu velmi dobrý důvod“.

V souvislosti s vyšetřováním údajné teroristické organizace knížete Reusse Niemeyer uvedl, že obdržel svazek dokumentů, které chtěl Heinrich XIII. Reuss doručit Vladimiru Putinovi. Dokumenty měly zřejmě později legitimizovat Heinricha XIII. Reusse jako budoucí hlavu Německa a zdůvodnit, proč by měl být po plánovaném puči právě on dosazen jako legitimní německý regent.

Niemeyer podle T-online tvrdil, že ho na demonstraci ve Wittenbergu na začátku prosince oslovila jistá Světlana a požádala ho, zda by mohl do Ruska doručit dokumenty od knížete Reusse. S Heinrichem Reussem prý neměl nikdy předtím nic společného.

K předání dokumentů v Moskvě nakonec nedošlo. O dva dny později, 7. prosince, se uskutečnila celostátní razie proti skupině kolem knížete Reusse. Niemeyer se podle svých slov obával, že předání dokumentů mohlo být pastí. Proto ještě téhož dne sám kontaktoval úřady, aby se jich zbavil.

Stovky zbraní a zlaté pruty

Do policejní razie 7. prosince 2023, která odstartovala vyšetřování případu, bylo nasazeno na pět tisíc policistů. Jednalo se o největší protiteroristickou operaci v historii Spolkové republiky Německo. Následně strávilo 27 obviněných až rok ve vazbě. Vyšetřováno je podle posledních informací dosud 69 osob.

Úřady podezřelým zabavily více než 420 tisíc eur v hotovosti a přibližně 50 kilogramů zlatých a stříbrných mincí. Našly také bezpečnostní schránku se zlatými pruty v hodnotě šesti milionů eur. Při policejních prohlídkách bylo nalezeno také nejméně 362 střelných zbraní, 347 sečných a bodných zbraní a téměř 150 tisíc kusů munice.

Soudní proces ve Stuttgartu začne 29. dubna, ve Frankfurtu má začít 21. května a v Mnichově v červnu. Vyšetřovací spisy mají celkem více než 425 tisíc stran, což představuje přibližně 850 složek. Verdikt se podle informací německých médií očekává na konci ledna 2025, může ale trvat i roky.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)