Ovčí vlna není jen na svetry. Jak jinak se dá využít

ovce

Máte příležitost zužitkovat ovčí vlnu a nevíte si rady jak? Pak je tady pár tipů, jak ovčí vlnu nejlépe využít. Ovčí vlna nemusí být totiž vhodná jen na přípravu pletení svetrů. S touto surovinou je možné naložit i jinak. Jak?

Využití ovčí vlny v zemědělství

Na počet chovaných ovcí si u nás stěžovat opravdu nemůžeme. V České republice se chová zhruba 200 000 ovcí z nichž je možné pravidelným stříháním získat ročně až několik tun vlny. Zhruba 600 tun surové vlny není v mnoha případech jak využít. Český vlnařský průmysl nemá pro takové množství vlny uplatnění. Ovce se u nás chovají spíše pro užitek v podobě masa, mléka a výroby vynikajícího ovčího sýra. Co tedy se zbytkem vlny, který se nevyužije?

ovce

Foto: Pixabay

Pelety

Odpad z ostříhaných ovcí může být dobře využitelný třeba v zemědělství. Ovčí vlna pomáhá zlepšovat kondici některých zemědělských plodin. Vyrobit se z ní dají i tzv. pelety, které napomáhají udržet záhony ve skvělé formě. Pelety se používají jako vhodné hnojivo při pěstování některých vzácných plodin a pomůžou i vám na zahradě.

Díky peletám z ovčí vlny to nemusíte se zálivkou tolik přehánět, napomáhají kypření i provzdušňování půdy zároveň. S vlnou se dá i mulčovat. Mulčování květin i zeleniny s vlnou má podobné účinky jako je tomu například i u slámy. V době sucha zadrží vlna dobře vlhkost, což je u pěstování některých plodin velmi efektivní. Zároveň chrání některé mladé výhonky před rašením plevele a ranními mrazíky. V létě naopak ochrání před svitem ostrého slunce. Zbytek vlny se po čase samovolně rozloží a vsákne do půdy. Půdu navíc obohatí i o užitečné látky, dobře tedy poslouží i jako hnojivo. Vlnu můžete využít i vy na svých záhonech, časem uvidíte sami, jak je moc je prospěšná a využitelná.

Skvěle odpudí i škůdce

Neváhejte vlnu rozstříhat na malé kousky, jedině tak si můžete být jistí, že se vlna do půdy nejlépe vsákne. Jakmile ji rozložíte po celém záhonu, vytvoří se na povrchu vlny nepříjemný povrch pro slimáky. Vlna má poměrně ostrá vlákna, jimiž odrazuje snadno i nevítané škůdce rostlin. Nemusíte se proto ihned po výsadbě mladých rostlinek tolik obávat. Dobře funguje na zmíněné slimáky, kteří dokáží během chvíle zlikvidovat celou úrodu.

Hnojivo

Ovčí vlna se dá skvěle využít i jako hnojivo, dodá půdě spolu s dusíkem dostatečný nutriční přínos. Hnojivo z ovčí vlny se navíc hodí pro jakýkoliv tip půdy, nenarušuje tedy tzv. pH půdy, čímž si v poslední době získalo stále větší oblibu u všech zahrádkářů a pěstitelů. Využijte ovčí vlnu i vy na své zdravé zahrádce.

Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/zahrada/ovci-vlna-zahrada-mulc-hnojivo-pelety-zadrzovani-vody-v-pude/

https://www.dumazahrada.cz/clanek/mekka-vlna-jako-zaklad-pro-dobry-rust.html

Náhledové foto: Pixabay

Stylové bydlení je skvělé. Vím o něm hodně a chci se o to podělit.