Karlie Samuelsonová z London Lions ve finále EuroCupu

Karlie Samuelsonová z London Lions ve finále EuroCupu | foto: FIBA

London Lions získaly pro britský basketbal pohár, v Evropě tím končí

  • 1
Temi Fábénléová, nedávná opora basketbalistek USK Praha, dovedla London Lions k historickému triumfu ve FIBA EuroCupu. Ve finálové odvetě Angličanky ve své hale porazily Besiktas Istanbul 81:70 a otočily dvojzápas po úvodní porážce z Turecka 68:75.

Jedenatřicetiletá Fágbénléová, jež v minulé sezoně slavila český titul a v roce 2017 triumfovala i v zámořské WNBA jako hráčka Minnesota Lynx, v rozhodujícím utkání zaznamenala 17 bodů a 8 doskoků. S průměrem 16,4 bodu na zápas byla britská pivotka nigerijského původu v EuroCupu nejlepší střelkyní Lions a a ovládla i statistiku doskakování (6,7).

Londýnský celek ovládl jako první britský tým v historii některou z pohárových soutěží FIBA. V rozhodujícím utkání bodově předčily Fágbénléovou jen spoluhráčky Karlie Samuelsonová (19), jež získala ocenění MVP pro nejužitečnější hráčku finálové série, a Megan Gustafsonová (18).

Majitelé však už v průběhu sezony oznámili stažení ženského klubu z evropských kolbišť. Přednost dostane mužský tým, usilující o postup do Euroligy.

FIBA EuroCup basketbalistek

Finále play off - odveta

London Lions - Besiktas Istanbul 81:70 (45:35), první zápas 68:75

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž