Jelita a Jitrnice. Sranda k popukání a druhé místo v Ceně Miloslava Švandrlíka o nejlepší humoristickou knihu za rok 2022

Jelita a Jitrnice. Sranda k popukání a druhé místo v Ceně Miloslava Švandrlíka o nejlepší humoristickou knihu za rok 2022

Tisk

Jelita a jitrniceKniha, která se četla sama. Jsem moc ráda za každou knihu od českého autora. U této knihy jsem vůbec nevěděla, co čekat, o čem by to mohlo být? Ale už od první strany bylo jasné, že jsem si vybrala správně a že to bude legrace. A taky, že jo. Je to ze života a podané formou, která zpřístupňuje čtenářům to, co se děje v rodinách každý den. Kniha je rozdělena do dvanácti kapitol odpovídajících dvanácti měsícům v roce, a v každém měsíci autorka popisuje příběh ze života čtyř rodin. Jak se nejednou v knize píše, špejle jsou vrženy.

Stanislava, reportérka z televize, prožívá pracovní krizi, nechce už dělat neustále reportáže s lidmi před supermarkety na téma o kolik zdražilo jídlo za poslední měsíc, a tak dává výpověď a dostává práci na Slovensku.

Karolína, maminka dvouleté holčičky na mateřské, krásně popisuje rodičovství, co všechno ženy udělají za celý den, než se dostanou do postele, a tady bych prosila, aby si to přečetl nejeden tatínek, až se bude ptát, co jeho žena proboha celý den dělala. Není vynecháno totiž ani to, aby si čas zajít si na záchod, a to je teda teprve legrace, zvláště, když jsem to sama zažila. Její manžel Lukáš pracuje pro firmu Knedlík rozvážející potraviny do domácností. A „když je akce na zelené kapie za 17 korun, tak lidem úplně jebne”.

Alena, paní učitelka v důchodu, u které bydlí její syn Radim, o kterém si myslí, že nic nedělá a přitom má Radimek milionové obraty s rybičkama, ale proč by to mámě říkal.

A Jiřina, kadeřnice, za mě nejúsměvnější část v knize, to opravdu nevymyslíte. Žije s mužem taxikářem a synem v panelákovém bytě. Přepálený olej leje do popelnice přímo z pánve, protože je to prostě super, že takové popelnice existují, jinak by to znečistilo trubky. Její syn má donést do školy vypracovanou slohovku na téma, co doma jeho rodiče čtou za knihy. Jiřina přemýšlí, jestli by její syn mohl uvést časopis Elle letní speciál, kde bylo přes sto stránek, „je to děsně tlustý a už by se to přeci mohlo brát jako knížka. Nebo na internetu kolik toho přece denně přečte”.

To, jak každá postava dopadne a co se ji v průběhu roku všechno stane, nechávám už pro samotné čtenáře. Ale přísahám, že se budete smát od ucha k uchu a někdy si řeknete, že tohle snad ani není možné, i když víte, že úplně klidně je.

Od autorky to byla moje první kniha, kterou vřele doporučuji a dávám ji do knihovny na první poličku, protože jsem se u ni skvěle pobavila a čekala jsem taky, jak to všechno dopadne. Autorka napsala první knihu Třešně v rumu, kterou musím mít taky, a to hned, odcházím do knihkupectví, a vy?

 Jelita a jitrnice

Název: Jelita a Jitrnice
Autor: Michaela Janečková
Ilustrace: Lumír Kajnar
Nakladatelství: Grada Publishing a.s.
Rok vydání: 2024
Počet stran: 372
Hodnocení: 100%

https://www.grada.cz/jelita-jitrnice-13869/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Romantikem jsem byl a zůstávám jím, říká divadelní a televizní herec Josef Vrána

josef vrana200I když má za sebou téměř čtyřicet let u divadla, je Josef Vrána rovněž vyhledávaným filmovým a televizním hercem, jehož určitě znáte. Jednou z divadelních novinek je komedie britského dramatika Davida Lodge Bez zábran, kde hraje slavného au...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Letní oddechovka Musíme zůstat spolu

musime zustat spolu 200U nakladatelství Moba vyšla v červnu kniha slovenské autorky Jany Benkové s názvem Musíme zůstat spolu. Pokud si chcete odpočinout a moc nepřemýšlet, můžete sáhnout právě po této knížečce.


Literatura

John Marrs je tu s dalším psychologickým thrillerem

kdyz jsi odesel 200Nakladatelství XYZ vydalo druhou knihu britského spisovatele Johna Marrse. Po Spřízněných duších tak přichází s titulem nazvaným Když jsi odešel.

...

Divadlo

Zahraj to znovu, Same. Kultovní komedii plnou chytré a osvěžující zábavy uvede Vršovické divadlo MANA

Zahraj to znovu Same 200Komedie, která nezklame. Hra Woodyho Allena plná vtipných, nadčasově platných hlášek o partnerství a smyslu života, která sny staví do kontrastu s životní realitou. To je nová inscenace Zahraj to znovu, Same, kterou od 2...

Film

Jak se Ježíše zmocnili filmaři

200filmNa rozdíl od islámu, kde zákaz zpodobnění - nejen - proroka Mohameda dodnes zabraňuje vzniku filmů, které by se věnovaly jeho zakladatelské osobnosti (a zlobný, v Americe natočený pamflet Nevinnost muslimů vyvolal krvavé nepokoje), křesťanství takové záb...