Jaroslava Lišková Mašková: Při výrobě šperků experimentuji

Jaroslava Lišková Mašková: Při výrobě šperků experimentuji

Tisk

archiv Jaroslava Lišková MaškováMiluje barvy a ráda recykluje netradiční materiály. Šperky dělá například z kávových kapslí. Při výrobě používá drátky, látky, lana, PET lahve a zbožňuje proces jejich přeměny v originální věci. K výrobě šperků přidala Jaroslava Lišková Mašková časem také výrobu originálních tašek, batohů, klobouků, šál, dětských dek a různých dalších doplňků. Vše vytváří pod značkou Děláme originály.

Jak jste se začala věnovat výrobě originálních šperků z netradičních materiálů?

Před šestnácti lety jsem v jednom obchodě náhodou objevila polymerovou hmotu. V duchu jsem si říkala, že by bylo úžasné z takové kostičky modelíny udělat šperk. Myslela jsem, že to ještě nikoho nenapadlo. Ale když jsem přišla domů, zjistila jsem z internetu, že to již dělá hodně lidí. Nejdříve jsem byla zklamaná, přesto jsem se do šperků pustila. To byl vlastně můj první krok k jejich výrobě. Brzy na to jsem začala chodit na různé kurzy a později také jednou týdně do večerního kurzu Design kovu a šperku na UUD v Plzni. Tam jsem se učila základy jako např. jak vyřezat pilkou z mosazi či plexiskla různé tvary, jak vyrobit prsten, jak do něj zasadit kámen. Pracovali jsme i se stříbrem a učili se základní zlatnické techniky. Bylo to nádherné období a dostala jsem k tomu také certifikát. Potíž byla v tom, že když člověk nemá doma potřebné věci jako plynovou bombu, zlatnický stůl, všechno nářadí a materiál, tak to sám dělat nemůže. Ale přičichla jsem k tomu a zamilovala se. Stal se z toho koníček, který časem nabral velké rozměry. V průběhu let jsem pak vyráběla recyklované šperky z pet lahví, kávových kapslí, lega či jiných netradičních věcí. A dnes už lidé za mnou chodí sami a žádají si pro sebe nebo své známé zajímavé a originální šperky, které jinde neseženou.

archiv Jaroslava Lišková Mašková

Jaký základní kovový materiál používáte?

Je spousta alergiků, kteří nesnáší různé materiály. Proto u všech šperků používám hypoalergenní chirurgickou ocel. Pro zajímavost, chirurgická ocel nemá punc, aby člověk poznal, že to je chirurgická ocel. Musela by být testována, k čemuž slouží speciální přístroje. Takže když kupuji chirurgickou ocel, kupuji ji jen v Čechách a v té vyšší cenové kategorii. Rozhodně bych se nepustila do nějakého nákupu náušnicových kroužků za pět korun, ty by s velkou pravděpodobností chirurgickou ocelí vůbec nebyly.

archiv Jaroslava Lišková Mašková - sada šperků z kapslí od kávy

Sada šperků z kapslí od kávy

Prý umíte vyrobit jakoukoliv věc na přání či vrátit zpátky k životu staré šperky. Je to pravda?

Je spousta lidí, kteří mají oblíbený šperk, ale rozbil se jim. Pokud je to v mých silách, zničené díly jim vyměním. Snažím se, aby lidem zůstala radost z jejich památky, kterou mají třeba po babičce. Není to sice můj originál, ale ráda vyjdu vstříc. Co se týče originálů na přání, mnoho lidí chce tematicky ladit své doplňky k různým příležitostem. A právě k takovým příležitostem potřebují originální šperk. Řeknou mi například, že jdou na tenisový bál, tak jim udělám náušnice ve tvaru tenisových raket. Sladím je do barev, jaké budou mít na sobě. Můžeme pracovat s nějakým nákresem, aby věděli, jak to bude ve finále zhruba vypadat.

Povězte mi něco o vaší recyklaci netradičních materiálů.

Ráda recykluji netradiční materiály a moc mě baví proměňovat na šperky věci, které měly původně úplně jiný účel. Posledních pár let jsem se zamilovala hlavně do tvoření z kávových kapslí. Použité kapsle od kávy pak přeměňuji nejen ve šperky, ale také na různých workshopech s dětmi na různé postavičky či zvířátka. Hodně chodím do škol, kam si mne objednávají paní učitelky na hodiny výtvarky nebo pracovních činností. Děti se tak učí důležitosti recyklace a navíc je workshopy moc baví. Kávové kapsle mají krásné barvy, děti do nich bouchají kladívkem a během krátké chvilky z nich vytvoří svůj originál třeba jako dárek pro někoho blízkého. Dělá to radost nejen jim, ale i mně, když vidím, jak je to baví.

archiv Jaroslava Lišková Mašková - přívěsky z kytarových trsátek  na kytaře

Přívěsky na klíče z kytarových trsátek

Vyrábíte ve své dílně Děláme originály jenom šperky nebo i něco jiného?

Šperky to sice všechno začalo, ale postupem času jsem k nim přidala také výrobu originálních tašek, batohů, dřevěných krabiček, obrázků na stěnu, klobouků, šál, dětských dek a různých dalších doplňků. Vše, co vyrábím, dělám pod značkou Děláme originály a najdete je na stránce www.delameoriginaly.cz. Název vyjadřuje to, že moje výrobky jsou netradiční a neotřelé. Často je vymýšlím přímo na míru konkrétním lidem, kteří mne osloví. Další moje idea je, že kdybych si v budoucnu otevřela kamenný obchod Děláme originály, mohla bych nabídnout prostor nějakým dalším šikovným lidem a prodávat i jejich věci.

archiv Jaroslava Lišková Mašková - rozkvetlé náušnice z pryskyřníku na pařezu

Rozkvetlé náušnice z pryskyřníků 

Vím, že často navštěvujete různé kurzy a workshopy. Je to nutné?

Myslím si, že člověk by neměl stát na jednom místě, proto neustále navštěvuji workshopy, a to z různých směrů a oborů. Doba je rychlá, učím se tedy pořád něco nového. Také mě baví pozorovat, jak někdo jiný vysvětluje výrobní procesy. Inspiruje mě to k dalšímu rozvíjení se.

Proč je Vaším mottem věta: „Stejně tak jako my každý jsme originál, i naše doplňky by měly být originální.“?

Protože každý se narodíme jako originální osobnost s jedinečným DNA. A tak i to, co na sobě nosíme, by mělo být originální, ne řízené nějakým diktátem stejné módy pro všechny. Oblečení i šperky by měly vyjadřovat naši povahu, naši náladu klidně i podle toho, jak se ráno probudíme a na jakou barvu máme ten den chuť.

archiv Jaroslava Lišková Mašková -  náušnice a náhrdelníky z krřišťálu a elektronických cigaret černobílé tyčinky

Náušnice a náhrdelníky z křišťálu a elektronických cigaret

Prozradíte nám na závěr postup na výrobu originálního šperku?

Žádný předem daný postup nemám. Pochopitelně se snažím vyjít vstříc zadaných představám svých zákazníků, ale na druhou stranu při samotné výrobě šperku hodně experimentuji a kolikrát i v průběhu procesu tvorby několikrát změním svou cestu. Podle toho, jak se mi to líbí, jak se mi to daří. To znamená, že většinou sama dopředu nevím, jak to dopadne, ale nepřestanu, dokud nejsem s výsledkem úplně spokojená. Pak to teprve ukážu zákaznici či zákazníkovi, a ještě se nestalo, aby někdo nebyl spokojený. A to mě moc těší.

Foto: archiv šperkařky


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na festivalu Všemi směry se mi nejvíce líbí nadšení studentů do práce, říká Roman Bradáč

Bradac 200Roman Bradáč je bývalý zahraniční zpravodaj České televize. V současné době vyučuje na několika školách, včetně Vyšší odborné škole publicistiky. Studenti této školy už po jedenácté zorganizovali festival nezávislé publicistiky Všemi směry, Bradáč n...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Pozor na žihadla aneb Vidíš-li vosu, nehýbej se

hous 200Že i něžné pohlaví umí jít za svým hlava nehlava, a třeba i za hranici zákona, o tom vypráví kniha šestnácti krimipovídek Evy Houserové, která právě vychází v nakladatelství JaS.

...

Literatura

Další příběh pro knihomoly, tentokrát z Paříže

divka200Čteme často, čteme rádi, čteme všude, kde se dá. Knih, které knihomolům představují jejich vlastní svět, není mnoho, ale jsem ráda, když si mě najdou. A přesto, že v názvu titulu je metro, knihu jsem přečetla v tramvaji a nebylo to na škodu.

Divadlo

My a vy. Vy a my. Žijeme ve skutečném světě

Nebezpeci preteceniperexNávštěva divadla je významnou společenskou událostí. Třeba však při ní dodržovat spoustu pravidel, díky kterým si herci a diváci rozumějí. Podle etikety si ale nejsme rovni, a tak pravidla platí pro každého jinak. Když to...

Film

V druhém dílu bambitky zaujmou především nové postavy

Tajemství staré bambitky 200Již podruhé mohou milovníci pohádek odhalovat Tajemství staré bambitky. Hlavní herci zůstávají, přidávají se i noví. Bude to přesto stačit na úspěch nebo populární pistoli brzy zahalí prach zapomnění?

...