Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Soud v Liberci poslal do vazby dva obviněné v korupční kauze

Česko

  11:39aktualizováno  16:33
Soud v Liberci uvalil vazbu na dva obviněné v korupční kauze spojené s radnicí. Jde o Lukáše Hýbnera z magistrátu a Josefa Nadrchala z Investing CZ. Liberecký hejtman Martin Půta v úterý zároveň podal policii vysvětlení a s vyšetřovateli spolupracuje. Ve svém dnešním vystoupení před novináři konstatoval, že podepsal mlčenlivost.

Liberecký soud dnes rozhodl o vazebním stíhání libereckého podnikatele Josefa Nadrchala a Lukáše Hýbnera z odboru správy veřejného majetku města Liberce. Jsou dvěma ze sedmi obviněných v korupční kauze, která od úterního rána rezonuje libereckou radnicí.

Okresní státní zastupitelství v Liberci podalo návrh na jejich vzetí do vazby z obavy, že by mohli působit na dosud nevyslechnuté svědky, spoluobviněné nebo že by mohli mařit objasňování skutečností závažných pro trestní řízení.

„Soud oběma návrhům vyhověl. Jeden z obviněných si proti tomuto usnesení podal stížnost, o které rozhodne Krajský soud v Ústí nad Labem, pobočka v Liberci,“ prozradila po skončení soudních jednání dnes odpoledne okresní státní zástupkyně Martina Dědková.

Devětašedesátiletý Josef Nadrchal, jednatel společnosti Investing CZ a Lukáš Hýbner z magistrátu čelí obviněním za trestné činy – zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Dále za přijetí úplatku, podplacení, zneužití pravomoci veřejné osoby a za porušování povinnosti při správě cizího majetku.

„Nejpřísnější sazba v této trestní věci je od tří do deseti let. A týká se jednoho z obviněných,“ poznamenala Dědková.

Eskorta přivedla před soud v Liberci Lukáše Hýbnera obviněného v korupční kauze na liberecké radnici. (11. dubna 2024)

Rozvětvenou kauzu kriminalisté rozdělili na tři části, ve dvou z nich zatím obvinili sedm lidí.

Část kauzy se podle ČTK dotýká náměstka primátora pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu Petra Židka, kterému hrozí až 12 let kvůli podezření z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Státní zastupitelství údajně už dříve naznačilo, že šetří možnou trestnou činnost korupčního charakteru spojenou se zneužitím veřejné funkce k získání prospěchu či informační výhody pro jiné subjekty v souvislosti s majetkovými operacemi liberecké radnice.

Dnes Židek ubezpečil, že aktuálně dál pokračuje v práci náměstka pro statutární město: „Vzhledem k příslibu mlčenlivosti a probíhajícímu vyšetřování nemohu jakékoliv dotazy ohledně zásahu Policie ČR dál komentovat.“

Prověřovanou osobou ze strany policie je i předseda představenstva liberecké stavební firmy Syner Group a prezident hokejového klubu Bílí Tygři Liberec Petr Syrovátko.

„Dříve publikované informace, že policie neví, kde se Petr Syrovátko nachází, se nezakládají na pravdě. Od úterního šetření jsou Policii ČR jak společnost Syner Group, tak i fyzická osoba Petr Syrovátko plně nápomocni a poskytujeme požadovanou součinnost,“ informoval dnes mluvčí společnosti Ondřej Paclt, podle nějž je Syrovátko na zahraniční cestě a v co nejkratší době se do Česka vrátí, aby napomohl vyšetřování. „O jeho návratu je Policie ČR průběžně informována,“ doplnil.

Zítřejší výslech

Náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová potvrdila, že Syrovátko je s policejním orgánem v kontaktu, k výslechu by měl přijít zítra. Zdali bude z něčeho obviněn, nespecifikovala.

„To bych zatím nerada sdělovala. Ale poté, co ve věci podá vysvětlení – pokud bude ochoten a pokud se dostaví a bude spolupracovat – tak vám samozřejmě okamžitě informace poskytnu,“ ubezpečila novináře.

Třetí část kauzy spojené s radnicí v Liberci se podle regionálního serveru Náš Liberec týká Libereckého kraje. Podle serveru kriminalisté prošetřují podezření z korupce ohledně plánované výstavby krajské solární elektrárny v Ralsku na Českolipsku.

Policie vyslechla i hejtmana Martina Půtu (Starostové pro Liberecký kraj). V úterý podal policii vysvětlení a s vyšetřovateli spolupracuje. Ve svém dnešním vystoupení před novináři konstatoval, že podepsal mlčenlivost.

Podle informací, které Půta dostal, a otázek, na něž odpovídal, je toho názoru, že vyšetřování nesouvisí s kauzou kolem veřejných zakázek na liberecké radnici. A není to ani spojeno s firmami a osobami, které jsou teď veřejně zmiňovány, řekl novinářům.

„Jsem přesvědčený, že jsem postupoval jako hejtman správně, že jsem dělal kroky, které byly ve prospěch Libereckého kraje, a nejsem si vědom toho, že bych se dopustil nějaké trestné činnosti. Předpokládám, že tím neporuším mlčenlivost, když řeknu, že jsem byl vyzván k vydání počítače a telefonu a policie potom upustila od provedení domovní prohlídky,“ doplnil.

Náměstkyně ústecké krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová uvedla, že Půta nebyl obviněn z žádného trestného činu. „V té poslední části (kauzy – pozn. red.) aktuálně nemám žádné informace o tom, že by v nejbližších dnech měla být obviněna jakákoliv osoba,“ okomentovala.

Výstavbu solární elektrárny na letišti Hradčany v bývalém vojenském prostoru Ralsko kraj teprve plánuje. V největší variantě počítá s instalovaným výkonem téměř 104 megawattů, což podle odhadů přijde na tři miliardy korun.

Že se vyšetřování týkalo právě elektrárny, Půta s odkazem na mlčenlivost nepotvrdil, informace serveru ale nerozporoval. K projektu podle Půty aktuálně kraj vyhodnocuje předběžné tržní konzultace. „Neexistuje ani zadávací dokumentace, podle které by se ta elektrárna soutěžila, a v samosprávě ani nepadlo žádné rozhodnutí o tom, jakou z těch pravděpodobných možných cest půjdeme, protože to bude právě předmětem jednání o dokumentu, který uzavře předběžné tržní konzultace,“ dodal.

Doušová potvrdila, že je ve spojení s elektrárnou prověřováno několik různých zakázek. „Vzhledem k tomu, že v této věci zatím nebylo zahájeno trestní stíhání žádného podezřelého, tak se nemůžu ani vyjadřovat k tomu, čeho se týká, protože bychom mohli zmařit účel trestního řízení,“ uzavřela.

Liberecký hejtman figuruje v korupční kauze spojené se dvěma projekty firmy Geotermální energie pro občany (GEPO) téměř za 100 milionů korun, kterou se soudy zabývají od roku 2018. Krajský soud sice v květnu 2020 všech 12 obžalovaných lidí včetně Půty a také čtyři firmy osvobodil, vrchní soud ale verdikt zrušil. Kauzu tak od loňského června znovu projednává liberecký krajský soud. Metrostav, který je jednou z obžalovaných firem, uzavřel v lednu se státním zástupcem dohodu o vině a trestu, kde se firma přiznala k uplacení hejtmana. Půta to ale odmítá.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!