Bayer: Cunoda je v letošní sezóně mentálně na vyšší úrovni

Bayer: Cunoda je v letošní sezóně mentálně na vyšší úrovni

Výkonný ředitel týmu RB Peter Bayer říká, že Júki Cunoda je nyní mentálně na jiné úrovni v návaznosti na jeho silný start do sezóny 2024. Zároveň ocenil jezdcův výkon v domácím závodě v Suzuce.

Júki Cunoda se v posledních třech závodech kvalifikoval do první desítky a předstihl tak svého zkušenějšího týmového kolegu Daniela Ricciarda. Ve Velké ceně Austrálie si zajistil sedmé místo, k čemuž mu pomohlo odstoupení Maxe Verstappena a Lewise Hamiltona a penalizace pro Fernanda Alonsa.

Japonský jezdec také obsadil 10. místo v domácím závodě v Suzuce, kde si svým výkonem vynahradil špatný úvodní start. Využil rychlé zastávky, když houf vozů zajel do boxů ve stejnou dobu a vrátil se tak na bodovanou pozici.

Peter Bayer pro server Motorsport.com uvedl: „Říkal, že vyjel do závodu se samurajským duchem. Myslím, že to pro něj byl úžasný úspěch před domácím publikem a Hondou. Někdo mi řekl, že je to poprvé od roku 2012, kdy v Japonsku domácí jezdec získal body. Naposledy zde bodoval před dvanácti lety Kamuj Kobajaši. Takže upřímně řečeno, od Júkiho Cunody je to skvělý úspěch. Byla to od něj bezchybná jízda. Když musel, tak hospodařil s pneumatikami, když to bylo potřeba, tak přitlačil. Měl skvělou podporu od týmu při té zastávce v boxech. Celkově jsem s ním velmi, velmi spokojený.“

Bayer také řekl, že se Cunoda při vystoupení před domácím publikem cítil pod tlakem, což odráží celkovou změnu jeho letošního přístupu: „To je něco, co jsme teď viděli na několika posledních závodech. Udělal tak velký psychický pokrok. Přes zimu udělal úžasný fyzický pokrok, ale mentálně je teď na jiné úrovni. Pozdvihuje svůj výkon na vyšší úroveň a bere z toho skutečně energii, místo aby byl roztěkaný. Myslím, že to od něj byl úžasný výsledek.“

Cunoda letos zatím na všech soutěžích překonal Lance Strolla z Aston Martinu. Bayer však tvrdí, že je příliš brzy na to, aby se dalo předpokládat, že RB může Kanaďana i nadále překonávat a proniknout na chvost skupiny pěti nejlepších týmů.

„S tím musím být opatrný. Pravděpodobně nám pomohlo to, že se zpočátku zdálo, že Lance Stroll ze svého vylepšení nevytěžil tolik, jak jsme si původně mysleli. A my jsme tu byli o něco lepší, než jsme si mysleli, protože jsme si vlastně říkali, že tohle není trať pro nás. Také naše nová modernizace je asi více zaměřena na nadcházející závody.“

„Musím říct, že tým je upřímně hodně zaměřený na to, aby všude našel nějakou tu setinku, desetinku. Je to obrovské úsilí, kdy o to všichni bojují. A myslím, že je to homogenní snaha, která nám umožňuje tak nějak přičichnout k první desítce. Poprvé jsme v první desítce na základě závodního řemesla, není to proto, že by se něco stalo nebo někdo něco pokazil, a na to jsme do jisté míry hrdí,“ dodal Peter Bayer.

Sdílejte na:
Zavřít