Co přitahuje potravinové moly a jak s nimi bojovat

potravinový mol

Téměř v každé kuchyni se můžete setkat s těmito nevítanými hosty. Zpočátku nemusí být až tak nápadní. Vlezou ale zkrátka všude, i tam, kde byste je vůbec nečekali. Dokážou během pár okamžiků obrátit třeba celou zásobárnu jídla naruby. Zbavte se jich proto včas. Jak?

Mám doma moly?

Tenhle hmyz doprovází často jemně utkané bílé pavučinky, které můžete najít úplně všude, především ale ve zmíněných potravinách. Právě proto se jim také říká potravinoví moli. Malí, velmi drobní okřídlení motýlci vypadají přitom docela nevinně. Pokud však vaši zásobu jídel napadnou, může být s vašimi potravinami dočista konec.

Uzavíratelné nádoby

Zbraň proti molům je jen a pouze ve vašich rukou. Nejčastěji se usazují v sypkých potravinách, které se až tak příliš často nemění. Nerušeně tu nakladou vajíčka a larvy se zpravidla doslova zmocní obsahu celého sáčku, třeba toho s moukou. Vyhnat je z místa, kde se již usídlili, je téměř nemožné, chraňte proto své potraviny ještě dříve, než se moli stihnou namnožit. Neváhejte všechny zdravé potraviny co nejdříve přesypat do hermeticky uzavíratelných nádob tak, aby na ně moli nemohli.

Foto: Pekka Malinen, Luomus, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Prodrat se dokáží ale i do tvrdších potravin jako jsou například ořechy, těstoviny, luštěniny, rýže, ale také do sušenek, bonbónů či čokolád. Larvám, které si s sebou můžete donést domů odkudkoliv, se v místech, kde je tma a sucho, dobře daří. Během krátké doby jich pak můžete mít doma až nepřeberné množství.

Kakao, krupičku či ovesné vločky také vždy dobře zakonzervujte. Jakmile se dostanou moli dovnitř, je během krátké doby zpravidla konec. I jediný mol dokáže rozpoutat boj ve velkém. Jakmile ho spatříte, zbavte se ho i za cenu toho, že budete muset nějaké ty potraviny vyhodit.

Zakuklené larvy mohou být ukryté na nenápadných místech. Prohlédněte si proto všechny police, škvíry i nenápadná zákoutí. Moli, které objevíte, odneste z bytu pryč. Jakmile je necháte ve vašem odpadkovém koši, mohou se v podobě drobného motýlka za několik dní vrátit zase zpět.

Jak učinit vaši spižírnu pro moly nepřitažlivou?

Moli nesnáší aromatické vůně. Máte-li doma bobkový list anebo černý a bílý pepř, nezapomeňte jim ho připravit do cesty. Zkusit můžete i kůru z obyčejných citrusů, které pro ně budou také velmi odpudivé.

Přilákat k odchytu je můžete na kyselou chuť a vůni jablečného octa. I tak je možné moly pochytat. Na dno obyčejné skleněné lahve nalijte jablečný ocet. Hrdlo lahve pak uzavřete třeba obvazem či gázou. Moli, kteří se dostanou dovnitř se už zpravidla nemohou dostat zpět. Tato léčka opravdu funguje.

Kdo chce, může použít i lepkavou pásku na níž se moli mohou snadno uchytit. Lepivá páska pomůže nejen s poletavým hmyzem, ale zásadně i s množením takto škodlivých škůdců.

Parazitické vosičky

Drobné a velmi užitečné vosičky dokáží naopak opravdové zázraky. Jsou natolik malé, že proklouznou i tím nejmenším otvorem. Zlikvidovat potom dokážou zpravidla téměř všechna vajíčka molů. Nejsou však pro vás ani děti nikterak nebezpečné, nemusíte se obávat hmyzího bodnutí. Nasazené parazitické vosičky se moly rychle nasytí. Kdo chce, sežene parazitické vosičky v některých obchodech. Jejich vajíčka se prodávají nalepená na kartičkách. Zkuste to i vy.

Zdroje informací: https://www.homeincube.cz/potravinovi-moli-ve-spizi-jak-se-jich-rychle-a-ucinne-zbavit-aby-od-nich-byl-jednou-provzdy-klid-4/

https://www.ireceptar.cz/zdravi/jak-se-zbavit-molu.html

Náhledové foto: Pixabay

Stylové bydlení je skvělé. Vím o něm hodně a chci se o to podělit.