Denník N

Popularizátor vedy Brian Cox: Vesmír nemusíme chápať a je to úplne v poriadku

Fyzik a popularizátor vedy Brian Edward Cox. Foto - ESET Science Award/Linda Kisková Bohušová
Fyzik a popularizátor vedy Brian Edward Cox. Foto – ESET Science Award/Linda Kisková Bohušová

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Čítanie z Respektu raz týždenne. Denník N sa stal jedným zo spolumajiteľov českého týždenníka Respekt. Benefitovať z toho budú aj predplatitelia Denníka N: raz týždenne zverejníme text z Respektu. V budúcnosti uvažujeme aj o možnosti spoločného predplatného. O tejto možnosti budeme predplatiteľov včas informovať. Aby Vám informácia neušla, stačí mať aktivovaný odber newslettra Novinky z redakcie.

Nachádzame sa v kvantovom počítači? Zdanlivo bláznivú otázku pred nás kladie štúdium čiernych dier, podivných výtvorov gravitácie v centrách galaxií a tam, kde kedysi žiarili najhmotnejšie hviezdy.

K akým záverom vedie výskum záhadných útvarov, z ktorých nedokáže uniknúť žiadna hmota ani svetlo?

„Podľa mňa sú to možno najzaujímavejšie prírodné objekty,“ hovorí britský fyzik, svetoznámy popularizátor vedy a bývalý úspešný hudobník Brian Cox, spoluautor novej knihy o tajomstvách čiernych dier.

Než sa dostaneme k čiernym dieram, ako si spomínate na prelom 80. a 90. rokov, keď ste hrávali v rockových kapelách na klávesoch? Vedeli ste už vtedy, že chcete študovať fyziku?

Vždy som chcel byť astronóm. Hudba ma začala zaujímať asi v jedenástich rokoch a v osemnástich som začal hrať v skupine Dare, ktorú založil klávesista skupiny Thin Lizzy.

Dostali sme šancu nahrať platňu, takže som nešiel na univerzitu. Nahrali sme potom dva albumy, jazdili sme po koncertných šnúrach po Európe, v Británii sme robili predkapelu Jimmymu Pageovi aj Europe, ktorí vtedy mali napríklad hit Final Countdown.

Bolo to pár skvelých rokov, po ktorých som si však uvedomil, že sa naozaj chcem venovať astronómii a fyzike. Opustil som kapelu a nastúpil na Manchesterskú univerzitu. Hudbu mám rád stále a stále sporadicky hrám, ale po tých piatich rokoch, čo som sa jej venoval naplno, som pochopil, že mierim inam.

Bolo ťažké študovať matematiku a fyziku vo vyššom veku?

Bolo to ľahšie. Mal som omnoho väčšiu motiváciu, než by som mal ako osemnásťročný. Potreboval som zopár rokov robiť niečo iné, aby som sa potom mohol vrátiť k tomu, čomu som sa naozaj chcel venovať.

Prečo môžu byť čierne diery kľúčom k porozumeniu vesmíru?

Podľa mňa sú to možno najzaujímavejšie prírodné objekty. Ponúkajú lepší vhľad do toho, čo je v skutočnosti čas a priestor. Vďaka nim môžeme – hoci zatiaľ len čiastočne – nahliadnuť do hlbšej štruktúry usporiadania prírody, než opisuje Einsteinova všeobecná teória relativity.

A zisťujeme veľmi zaujímavú vec: techniky, ktoré sme si museli vyvinúť, aby sme čiernym dieram porozumeli, súvisia so

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čítanie z Respektu

Človek

Rozhovory

Vesmír

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie