Ceny benzinu atakují hranici 40 Kč za litr. A bude hůř

Zdroj: Pexels/Alexandre Anchling

ČESKO – Řidiči, kteří pravidelně svými vozy cestují, a tak také musejí tankovat pohonné hmoty, si jistě v posledních týdnech všimli výrazného zdražování. Právě za poslední tři týdny benzin i nafta podražily skokově a konkrétně Natural 95 již stojí nejvíce od loňského října – litr tak vyjde v průměru na 39,77 Kč. Podobně je na tom i nafta, jejíž cena se pohybuje dle dat společnosti CCS v průměru kolem 39,12 Kč za litr (přitom od konce února vzrostla cena paliv v průměru přibližně o tři koruny za litr). Nejvíce pak za pohonné hmoty platí tradičně řidiči v Praze a nejméně na Ústecku.

Proč ceny rostou?

Důvodů zdražování pohonných hmot je samozřejmě více a jsou jak lokálního, tak i globálního charakteru. Podle analytika Borise Tomčiaka je pak hlavní příčinou výrazného růstu cen snaha skupiny OPEC systematicky zvyšovat ceny ropy, a to až na hranici 90-100 dolarů za barel. Zatímco v loňském roce toto úsilí moc nefungovalo, letos už se ceny zvyšovat daří. Do hry ale vstupují také velkoobchodní marže. „Především v případě benzínu se na začátku roku velkoobchodní marže zvýšily. Naopak u nafty jsou nejnižší od loňského léta,“ dodal Tomčiak.

Svou roli ale sehrává dle slov ekonoma Lukáše Kovandy také poměrně výrazné oslabení koruny vůči americkému dolaru. Ostatně, právě proto je třeba počítat s tím, že ceny pohonných hmot ještě více porostou. Zatímco Tomčiak odhaduje v příštích týdnech nárůst cen benzínu v řádu 30-40 haléřů za litr, Kovanda predikuje, že růst bude ještě vyšší, a to až o 80 haléřů. Ať tak, či onak, již během následujících čtrnácti dnů by průměrné celorepublikové ceny benzinu měly spolehlivě překročit hranici 40 Kč za litr.

Situaci pak komplikují také přetrvávající geopolitická rizika a obtíže v mezinárodní přepravě. Jak Tomčiak upřesnil, „od počátku roku jsou velké problémy s přepravou přes Suez, tankery musejí plout kolem celé Afriky, což vše prodražuje.“

Kdy se růst cen zastaví?

Do jisté míry dobrou zprávou je, že přinejmenším krátkodobě by k zastavení růstu cen mohlo dojít již na konci dubna – růst cen ropy se totiž již zastavil, stejně jako růst velkoobchodních marží na evropském trhu. Příznivé je pak podle Tomčiaka i to, že v posledních týdnech poklesly marže maloobchodní, tedy marže čerpacích stanic, a to jak v případě benzinu, tak i nafty.

I když rostoucí ceny pohonných hmot samozřejmě tuzemské řidiče nijak nepotěší, pravdou je, že v porovnání s okolními státy si Česko v cenách pohonných hmot vede ještě relativně dobře. Ceny benzinu i nafty jsou u nás většinou nižší (a při srovnání s Polskem obdobné). Především v zemích směrem na západ pak lidé u čerpacích stanic platí ještě více, v Německu např. o cca 5 Kč/litr a v Itálii o cca 7 Kč/l.

Problémy i do budoucna

I když situace na trhu s ropou je obecně rozkolísaná, pro státy Evropské unie je do budoucna nepříznivé i to, že se v dalších letech očekává zavírání starých rafinerií. Mnohé již totiž nesplňují ekologické normy, ty se navíc budou ještě zpřísňovat. Všechny tyto faktory pak také tlačí velkoobchodní marže nahoru.