Toužil se zapsat do dějin, říká expřítelkyně pilota zříceného airbusu

Léčil se na psychiatrii

Toužil se zapsat do dějin, říká expřítelkyně pilota zříceného airbusuNOVÉ 2
Svět
Echo24
Sdílet:

Bývalá dlouholetá přítelkyně kopilota zříceného airbusu Germanwings Andrease Lubitze pro deník Bild prohlásila, že muž v minulosti řekl, že jednou udělá něco, co změní celý systém. Že si bude každý pamatovat jeho jméno. Zřícení letadla do hor dává do souvislosti s jeho psychickými problémy, s nimiž se léčil: tušil, že nikdy nebude kapitánem u Lufthansy a létat na dálkových trasách. 

Podle Bildu je Maria, jak se Lubitzova údajná někdejší přítelkyně jmenuje, letuškou a pár spolu loni pět měsíců společně létal. Důvodem rozchodu byly právě jeho psychické problémy. „Vždycky jsme se bavili hodně o práci, a to se stával někým jiným,“ řekla s tím, že kritizoval pracovní podmínky v letecké společnosti, mimo jiné nízký plat, strach o práci a přílišný tlak. 

Pokud Lubitz letadlo skutečně navedl do hor, tak to podle Marie učinil proto, že věděl, že jeho zdravotní problémy mu neumožní splnit jeho velký sen, a to stát se u Lufthansy kapitánem a létat na dálkových trasách. Před ostatními prý dokázal své pocity skrývat. O své nemoci podle Marie mnoho nemluvil, pouze říkal, že se léčí na psychiatrii. 

Čtěte více: ​Kapitán A320 se prý snažil rozbít dveře sekyrou a zabránit tragédii

O Lubitzově zdravotním stavu toho mnoho oficiálně známo není. Vyšetřovatelé, podle kterých havárii airbusu v francouzských Alpách záměrně způsobil, neuvedli, s jakými potížemi se léčil. Řekli jen to, že nalezené důkazy, například roztrhaná neschopenka platná i pro osudný den, svědčí o tom, že chorobu před leteckou společností skrýval. Lubitz byl mimo jiné pacientem düsseldorfské univerzitní kliniky, toto zdravotnické zařízení ale odmítlo povahu léčby sdělit.

Při havárii německého Airbusu společnosti Germanwings v úterý dopoledne na jihu Francie zemřelo všech 149 cestujících, včetně kopilota Lubitze, který tragédii podle francouzských vyšetřovatelů způsobil. Ten se uzamkl v kabině letounu, spustil tlačítko klesání a už dovnitř nepustil kapitána, který si odskočil na toaletu.

Čtěte více: Policie našla v bytě pilota neschopenku na den letu 

Msta, láska, důchod... 5 případů, kdy v kokpitu seděli (sebe)vrazi 

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit