Kuchyně

Kuchyně v barvě smetany, kašmíru či šampaňského aneb když nechcete bílou kuchyni

Od   | 

Bílé kuchyně jsou evergreenem, který nikdy nezestárne. Ale někomu se prostě líbit nemusí. Přijdou mu nudné, připadá si mezi bílým nábytkem jako v nemocnici, nebo se mu čistě bílá nehodí do interiéru, který je například přesvětlený. Jemná světlá barva mu totiž bude slušet víc. Jaké má tedy možnosti?

Světlý vanilkový odstín vnáší do interiéru příjemný sluníčkový dotek. Zdroj: Nobilia

Kašmírová

Pokud se opravdu nemůžete  rozhodnout, jestli bílou ano, nebo ne, ale přijde vám přece jen až moc sterilní, obyčejná a trochu se bojíte, co s její zářivostí udělají postupující roky, ale rádi byste zároveň měli kuchyni opravdu světlou, můžete zvolit netradiční kuchyni v barvě kašmíru. Samozřejmě záleží na sytosti tónu a konkrétní značce, ale většinou na první pohled působí bíle. Tento zvláštní tón je laděný spíše do tepla. Díky tomu celek nepůsobí studeně, ale přitom zachovává veškeré výhody bílé kuchyně, co se týče dobrého odrazu světla, optického zvětšování prostoru a dobré kombinovatelnosti s ostatními barvami. Barva je tak nenápadná, že snese všechny styly kuchyní.

 

Odsavač par, který zároveň vzduch v místnosti také dezinfikuje

 

Champagne

Přece jen o něco malinko výraznější je odstín champagne, ale pořád ho ještě můžeme řadit mezi velmi světlé tóny. Vídáme ho často například na svatebních šatech a doplňcích, protože  zvláště v sytější verzi jde o odstín tak trochu do žlutorůžova (a pozor, na přesné definici se neshodnou ani odborníci, takže můžeme vidět jako champagne označené dva dosti odlišné odstíny, jeden výrazně do žluta a druhý výrazně do růžova). Každopádně ve všech nuancích jde o teplou, jemnou, romantickou a příjemnou barvu. Nebude si tedy rozumět s ostrými moderními liniemi a tvary, naopak jí bude slušet zdobnost, hravost, kuchyně v Provence stylu atd.

Champagne barva kuchyně se hodí jak do velkých, tak i malých prostor. Zdroj: Canstockphoto

Světle šedá

Nesmíme zapomenout na možnost pořídit si kuchyni ve světlounce šedém odstínu. Není to ani v nejmenším taková nuda, jak to zní. Odstín šedé si můžete vybrat tak, aby do vašeho domova přesně zapadl, a stejně tak sytost barvy od tak jemné, že bude kuchyň zpovzdálí vypadat bílá, až po výraznější, ale stále ještě dosti světlý odstín. Světle šedá je výbornou volbou pro ty, kteří chtějí zachovat vysokou kombinovatelnost barvy a jsou příznivci moderních tvarů a linií. S těmi si šedá barva rozumí skutečně perfektně.

Zdroj: Tefal

Jaké světlo nad jídelní stůl?

 

Krémová, smetanová

Zatím jsme představili barvy, které jsou natolik světlé, že stejně v očích mnoha lidí budete mít „bílou“ kuchyni. A také budou do značné míry zachovány všechny výhody a nevýhody bílé barvy, včetně prosvětlení prostoru, ale zase větších nároků na perfektní čistotu. Do definice světlé kuchyně se však vejdou i výraznější odstíny. Třeba smetanová nebo krémová, které se do značné míry prolínají. Tyto barvy budou slušet retro kuchyním na venkovských chalupách, Provence kuchyním a podobně. Výborně se kombinují s odstíny dřeva, přírodnin, se světle modrou, fialovou či červenou.

Krémový odstín se do domácnosti skvěle hodí a pro kupující bude tato barva příjemná na pohled. Zdroj: Canstockphoto

Kdo by si měl zvolit kuchyni ve světlé, ale ne bílé barvě?

  • Ten, komu se světlé tóny líbí, ale má v kuchyni světla takovou přemíru, že bílá kuchyně až příliš „bije“ do očí. Asi jako sníh na horách.
  • Ten, kdo má naopak světla málo, ale bílá kuchyně se mu nelíbí. Schopnost prosvětlit prostor je sice u různých krémových a champagne odstínů přece jen o něco menší než u čisté bílé; ale stále dostatečná, zvláště v případě kuchyně v barvě kašmíru.
  • Ten, kdo má rád čistotu, ale bojí se, že zcela bílý odstín, zvláště v jiné než lesklé povrchové úpravě, by lety trochu zažloutl či zašedl. Přirozeně lehce nažloutlé, našedlé či narůžovělé odstíny jsou z principu stálobarevnější.
  • Ten, komu bílá kuchyně připadá příliš sterilní.
  • Ten, kdo má rád romantický či retro styl. Jiné než čistě bílé kuchyně se k němu hodí lépe.
  • Ten, kdo miluje nadčasovost, ale bílá mu přijde trochu nudná.

Zdroj info: Balakryl, Kapitoly o bydlení, Barvy v bytě

Fotogalerie:

 

Poslední vychytávky do kuchyně aby vaše sestava byla dokonalá

 

 


You must be logged in to post a comment Login