Pes žije ako domáci miláčik v mnohých rodinách. Prekvapí, aké zviera kedysi ľudia chovali na tento účel

Ľudia kedysi zrejme chovali líšky ako domácich maznáčikov dávno predtým, ako sa na scéne objavili domestikované psy.

12.04.2024 14:00
pes, rodina, dieťa, zviera Foto:
Chováte psa ako domáceho miláčika?
debata

Archeologické nálezy naznačujú, že dávne spoločenstvá v Južnej Amerike si líšky cenili do tej miery, že ich pochovávali vedľa seba, uviedol server BBC News.

Vedcov prekvapilo, keď v argentínskej časti Patagónie našli líšku pochovanú v ľudskom hrobe starom 1500 rokov. Najpravdepodob­nejším vysvetlením je podľa nich to, že bola obľúbeným spoločníkom alebo domácim maznáčikom. Naznačil to aj nedostatok stôp po rezných ranách na kostiach tejto šelmy, čo ukazuje, že nebola lovená ako potrava. Analýza DNA tiež ukázala, že toto zviera sa kedysi spoločne stravovalo s poľovníkmi a zberačmi a bolo zrejme súčasťou tábora.

290555296 Čítajte viac Psy alebo mačky? V britskej kráľovskej rodine majú jasno, tu sú ich domáci maznáčikovia

Líška rovnakého druhu bola pred takmer desiatimi rokmi nájdená v oveľa staršom hrobe v inej časti Argentíny. Rovnako mohla byť domácim maznáčikom, no vedci vtedy jej stravu neanalyzovali.

„Ide o veľmi vzácny nález líšky, ktorá zrejme mala úzke puto s jedincami zo spoločnosti poľovníkov a zberačov,“ uviedla vedkyňa Ophélie Lebrasseurová z Oxfordskej univerzity. „Myslím si, že to bolo viac ako len symbolické, naozaj sa domnievam, že išlo o priateľstvo,“ dodala.

mačka, pár, láska, muž, žena, kuchyňa Čítajte viac Pes či mačka namiesto dieťaťa? Mileniálov táto voľba láka čoraz viac

Archeológovia líšku našli na pohrebisku Caňada Seca v Argentíne, teda v oblasti, ktorú kedysi obývali skupiny poľovníkov a zberačov. Zuby líšok boli tiež v minulosti nájdené aj na ďalších starovekých pohrebiskách v Argentíne a Peru, čo naznačuje, že toto zviera malo symbolický význam. Nález takmer kompletnej líščej kostry v ľudskom hrobe je však v celosvetovom archeologickom meradle veľmi vzácny.

Tento druh líšky, známy pod vedeckým názvom Dusicyon avus, bol stredne veľký a vážil zhruba desať až 15 kilogramov. Vyhynul pred takmer 500 rokmi, pár sto rokov po tom, čo sa do Patagónie dostali psy domáce.

debata chyba
Viac na túto tému: #pes #domáci miláčik

+ Nezabudnite na odpočinok, je nevyhnutný pre vaše zdravie.
Neriskujte s peniazmi, momentálne si to nemôžete...

+ Je ten najsprávnejší čas naučiť sa ovládať sa, skúšajte to každý deň.
Premýšľajte strategicky o svojej kariére,...