Denník N

Získal Sovietsky zväz atómovú bombu vďaka Československu? Mýty a fakty o jáchymovskom uráne

Historická letecká mapa uránovej bane v Jáchymove. Foto - CENIA 2010 a © GEODIS Brno, spol. s r.o. 2010/Wikimedia Commons
Historická letecká mapa uránovej bane v Jáchymove. Foto – CENIA 2010 a © GEODIS Brno, spol. s r.o. 2010/Wikimedia Commons

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Koniec druhej svetovej vojny a udalosti s ním spojené sa na našom území koncentrujú v pamäti na májové dni. Jar 1945 pritom bola plná dôležitých politických rozhodnutí. Nielen o budúcej podobe vlády v Československu, ale aj o medzinárodnom ukotvení vrátane dosť konkrétnych dôsledkov.

V prípade pobytu sovietskej armády v Československu máme možno v kolektívnej pamäti na jednej strane rolu osloboditeľov, na druhej krádeže „hodiniek a bicyklov“. Menej však rezonuje skutočnosť, že podľa zmluvy z marca 1945 uzavretej s našou exilovou vládou sa Sovieti mohli správať vyslovene koristnícky k preukázateľne nemeckému majetku.

Samostatnou kapitolou, obostretou niekoľkými mýtmi, je kauza československého uránu a naša úloha pri vývoji sovietskej jadrovej bomby. Veľa pozornosti tejto problematike venoval napríklad historik Prokop Tomek, no napriek tomu zostávajú v našich hlavách niektoré schémy pokrivené.

Jedným z dvoch kľúčových mýtov môže byť presvedčenie, že to bola komunistická vláda po roku 1948, ktorá nechala Sovietsky zväz vydrancovať tunajšie uránové ložiská.

Realita však bola celkom iná. Sovietsky režim

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Československo

História

Komentáre, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie