Denník N

Vývoj bojov (778. deň): Rusi sa vo štvrtok pokúsili vyradiť obrovské zásobníky plynu sto kilometrov od Slovenska

MiG-31 s podveseným Kinžalom v roku 2018 nad Moskvou. Údajne aj táto zbraň útočí na zásobníky plynu. Foto - Wikipedia
MiG-31 s podveseným Kinžalom v roku 2018 nad Moskvou. Údajne aj táto zbraň útočí na zásobníky plynu. Foto – Wikipedia

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Kúsok od Polonín, Uliča a Sniny sa rozpútali vzdušné boje, ktoré môžu vypnúť Ukrajinu.
  • Rusi postúpili pri Berdyči.
  • V ruskej televízii nás už znova vyhladzovali v jadrovej vojne.
  • Mapy dňa – kde presne Rusi útočili v blízkosti slovenských hraníc + Berdyči.
  • Videá dňa – ruské BTR tesne netrafí RPG, ale dostane ho dron; ukrajinské BTR vezie pešiakov do prvej línie; detailné zábery na ukrajinské opevnenia; HIMARS zničil TOR.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za štvrtok 11. apríla. Situácia na niektorých miestach už môže byť medzitým iná.

Kúsok od Polonín, Uliča a Sniny sa rozpútali vzdušné boje, ktoré môžu vypnúť Ukrajinu. Američania (ale nielen oni) vyčítajú Ukrajincom, že útokmi na ruské rafinérie môžu rozkolísať svetový trh s ropou. V rovnakom čase robia Rusi všetko pre to, aby rozkolísali minimálne európsky trh s elektrinou a plynom.

Ukrajina ešte nedávno dokázala vyvážať elektrinu a bola plne sebestačná v zásobovaní plynom. Má vlastné veľké ložiská, ktorých časť leží na Donbase. Jeho strata by pravdepodobne znamenala aj stratu plynovej sebestačnosti. Bitka o jej ukončenie však prebieha aj mimo frontu.

Za posledný mesiac Rusi zničili osem z 11 tepelných elektrární na Ukrajine a niekoľko vodných. Dnes už Ukrajina musí elektrinu dovážať, čo zvyšuje záťaž na prenosovú sústavu aj u nás a môže viesť k zvýšeniu cien. No a najnovšie hrozí, že napadnutá krajina príde aj o svoje zásoby plynu, alebo presnejšie o možnosť využívať ich.

Na západnej Ukrajine sú najväčšie podzemné úložiská plynu v Európe a tretie najväčšie na svete, ktoré sú novým terčom ruských náletov. Vo štvrtok sa stali terčom masívneho náletu, ktorý svedčí o dôležitosti, akú Rusi cieľu prikladajú. Útočili drony, rakety aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie