Honda doufá, že vztah s Verstappenem bude pokračovat

Honda doufá, že vztah s Verstappenem bude pokračovat

Honda doufá, že jednou znovu naváže vztah s trojnásobným mistrem světa Maxem Verstappenem. V roce 2026 totiž přesune dodávky motorů od Red Bullu k Aston Martinu. Prezident společnosti zavzpomínal na nejlepší momenty s rakouskou stájí.

Honda dodávala motory Maxu Verstappenovi ve všech jeho vítězných sezónách, včetně té letošní, ve které je favoritem na zisk čtvrtého titulu mistra světa v řadě. Japonská firma také získala s Red Bullem dva poháry konstruktérů. Jejich spolupráce bude končit v roce 2026, poté budou dodávat pohonné jednotky do Aston Martinu.  

Původně se Honda rozhodla vystoupit z formule 1 na konci roku 2021, v době, kdy si své rozhodnutí rozmyslela, už Red Bull pokračoval ve vývoji vlastní divize, Red Bull Powertrains, v Milton Keynes, která pracuje na svých prvních vlastních pohonných jednotkách pro sezónu 2026, kdy začnou platit nová pravidla. A pokud Verstappen sám nerozhodne jinak, jeho smlouva s týmem je do konce sezóny 2028.  

V rozhovoru pro Motorsport.com řekl prezident Honda Racing Corporation, Koji Watanabe, že jej mrzí blížící se konec spolupráce mezi Hondou a Verstappenem. Zároveň doufá, že jejich vztah bude jednou obnoven. Nemyslím si, že tento den přijde v brzké době, ale pokud budeme oba stále pokračovat v působení ve formuli 1 i v budoucnu, pak doufáme, že jednoho dne budeme opět moci spolupracovat. Máme velmi dobrý vztah. Navzájem si důvěřujeme a Honda má Maxe ráda. Jsme na spolupráci s ním pyšní, takže nám bude v budoucnu chybět.” 

Ale máme před sebou ještě dvě společné sezóny a slibujeme, že uděláme vše pro to, abychom společně s Maxem a Red Bullem vyhráli další titul mistra světa. Je velmi důležitý. Momentálně je ve formuli 1 jezdcem číslo jedna. Samozřejmě, že je důležité vedení týmu a technika, ale rozhodující je jejich kombinace, a Max je jedním z důležitých prvků.” 

Watanabe také řekl, že Verstappenovo vítězství ve Velké ceně Rakouska v roce 2019, první vítězství v éře spolupráce Hondy a Red Bullu a zároveň první vítězství Hondy ve formuli 1 po 13 letech, je jeho nejlepší vzpomínkou na spolupráci s týmem. Na pódiu si Verstappen dal záležet, aby Hondu zapojil do oslav, což je gestem, na které japonská společnost nezapomněla. Mou největší vzpomínkou je, když (Verstappen – pozn. red.) na pódiu ukázal na logo Hondy na rakouském Red Bull Ringu. Byl jsem tam, a byl to pro mě velmi speciální moment. Stál jsem pod pódiem a ten den pro mě byl velmi výjimečný. Vždycky na Hondu myslí a často nám děkuje. Sdílí své myšlenky ohledně Hondy s okolním světem, což je důležité pro všechny lidi, kteří pro Hondu pracují. 

Vzhledem k tomu, že Max Verstappen naznačuje odchod z formule 1, jakmile mu skončí aktuální smlouva s Red Bullem, se zdá, že šance na obnovení vztahů s Hondou jsou mizivé. Možné by to bylo pouze v případě, když by se nizozemský jezdec rozhodl přesunout do Aston Martinu, kde se jeho majitel Lawrence Stroll snaží vytvořit výjimečný tým, který by napodobil úspěchy Red Bullu. Nejen, že Lawrence Stroll podepsal smlouvu s Hondou, ale také získal několik klíčových inženýrů Red Bullu a předpokládá se, že v posledních týdnech oslovil i konstruktéra Adriana Neweyho.  

Na pozadí rozdělujících mocenských bojů v Red Bullu je možné, že se Max Verstappen rozhodne tým opustit ještě předtím, než vyprší jeho aktuální smlouva. Týmem, který má o Nizozemce zájem je Mercedes, který v příští sezóně přijde o Lewise Hamiltona, poté co Brit oznámil přesun do italské stáje Ferrari.  

Sdílejte na:
Zavřít