Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Politická Pointa N: Kongres ODS potvrdí Fialu ve funkci. Udělají totéž i voliči?

Premiér Petr Fiala má zvolení předsedou ODS jisté, kandiduje jako jediný. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Premiér Petr Fiala má zvolení předsedou ODS jisté, kandiduje jako jediný. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

ODS po roce 2013 bojovala o holé přežití, jakmile se ale trochu nadechla kyslíku ve Strakově akademii, začíná opakovat stejné nebo podobné chyby. Možná lze teoreticky zapomenout na milion v kampeličce, ale na voliče, které naštval, by premiér a předseda ODS Petr Fiala zapomínat neměl.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Místo toho, aby premiér Petr Fiala plnil sliby, které dal lidem v kampani v roce 2021 a které jsou pro ně klíčové, snaží se hlavně o to, aby udržel vládu do konce volebního období. To mu v sobotu může stačit k obhajobě křesla předsedy ODS. Ale nemusí to stačit k tomu, aby v roce 2025 pro stranu znovu získal post premiéra. Zvlášť když se mu to napoprvé podařilo díky tomu, že zhruba 900 tisíc hlasů propadlo.

V sobotu pořádá ODS v Ostravě 31. kongres. Bude na něm volit nové vedení, které stranu pravděpodobně bude řídit ve volbách na podzim 2025. Nechystají tu žádné velké překvapení, nebo snad dokonce dramatickou změnu. Na post šéfa znovu kandiduje pouze Petr Fiala a i o pozici prvního místopředsedy se uchází současný držitel tohoto titulu Zbyněk Stanjura.

Většinu míst řadových místopředsedů obhajují a pravděpodobně i obhájí ministři Martin Baxa, Martin Kupka či europoslanec Alexandr Vondra.

O poslední volné křeslo se s nominacemi ze sedmi krajů uchází

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Vláda Petra Fialy

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější