Jan Vejmělek: Díky inflaci dolar v tomto týdnu zvítězil na plné čáře

byznys

Středeční zveřejnění vyšší než očekávané americké inflace bylo na globálním devizovém trhu zlomem, z nějž vyšel jako jasný vítěz americký dolar.

Jan Vejmělek: Díky inflaci dolar v tomto týdnu zvítězil na plné čáře
Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky
13. dubna 2024 - 08:20

Proti euru si v celotýdenním hodnocení připsal více než procento a půl, když se během páteční seance posunul až k 1,065 USD/EUR. Takto silný byl dolar naposledy na počátku loňského listopadu. Proti očekávání vyšší březnovou inflaci trhy interpretovaly tak, že nebude třeba ze strany Fedu spěchat se snižováním sazeb. Jak ale ukázal zápis z posledního jednání FOMC, diskutovaly se argumenty, proč tento rok úrokové sazby snížit, i když inflace překvapuje spíše svými vyššími hodnotami. Zároveň ale byly zřejmé obavy centrálních bankéřů z toho, že se inflace nenachází na bezpečné a udržitelné cestě ke 2% cíli, komentuje Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky.


Poměrně volatilní týden zažila česká koruna. Její kurz vůči euru startoval na cca 25,30 CZK/EUR, aby v polovině týdne otestoval cca 25,45 CZK/EUR a v jeho závěru směřoval naopak pod 25,35 CZK/EUR. Kromě výše zmíněného vlivu globálně silnějšího dolaru byl kurz české koruny ovlivňován i tuzemskými daty. Zde jsme se hned na počátku týdne dočkali spíše povzbudivých únorových dat z reálné ekonomiky v podobě silné meziměsíční dynamiky průmyslové a stavební produkce. K tomu potěšila i únorová průmyslová produkce z Německa. Pokud jde o domácí inflaci, trhy se obávaly, že březnové číslo může skončit pod inflačním cílem, což se nakonec nepotvrdilo. Tuzemská inflace se již druhý měsíc v řadě držela přesně na dvou procentech, což odpovídalo průměrnému analytickému očekávání. Meziměsíčně spotřebitelské ceny vzrostly v průměru o 0,1 %, tedy v souladu s naší prognózou, které zhruba odpovídala také struktura. 

V březnu rostly hlavně ceny pohonných hmot (+1,6 % m/m) a regulované ceny (+0,7 % m/m). Ve vyšší dynamice regulovaných cen se promítlo především výrazné zdražení roční dálniční známky o 53,3 %. Potraviny naproti tomu opět zlevnily, a to o 0,8 % m/m. To částečně vyvažoval nárůst cen alkoholu a tabáku v průměru o 0,5 % m/m, ve kterém se promítl vliv vyšší spotřební daně na tabákové výrobky. Jádrová inflace po únorových 2,8 % y/y v březnu klesla na 2,7 %. To bylo mírně nad naším odhadem ve výši 2,5 % y/y, avšak pod prognózou ČNB, která čekala 3,3 %.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif