Hlavní obsah

Bond měl být žena už v prvním filmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již několik let se ve filmovém světě diskutuje o tom, jestli nenastal čas, aby hlavní roli agenta 007 ve slavných bondovkách ztvárnila žena. Vypadá to jako výsledek současného důrazu na rovnoprávnost v kultuře, přitom tato diskuze do jisté míry kopíruje tu, kterou tvůrci vedli již v době, kdy filmová série vznikala.

Foto: Profimedia.cz

Sean Connery ve filmu Diamanty jsou věčné

Článek

Server Variety napsal, že v biografii Nicholase Shakespeara o autorovi bondovek Ianu Flemingovi nazvané Ian Fleming: The Complete Man je zmíněno, že producent Gregory Ratoff nadnesl myšlenku obsadit herečku Susan Haywardovou už do snímku Dr. No, který byl uveden v roce 1962, dva roky po Ratoffově skonu.

Shakespeare píše: „Od poloviny padesátých let bylo osloveno mnoho známých herců, aby si zahráli Bonda. Gregory Ratoff ale dostal nápad, že Bonda bude hrát žena, Susan Haywardová.“ Ta byla mimo jiné pětkrát nominována na Oscara za nejlepší herečku a prestižní filmovou cenu získala za film Chci žít! z roku 1958.

Filmový a seriálový scenárista Lorenzo Semple Jr. mluvil o tehdejších diskuzích s magazínem Variety v roce 2012 a potvrdil, že Ratoff měl o Haywardovou skutečně velký zájem: „Upřímně řečeno si mysleli, že Bond je tak trochu neuvěřitelný, a jak si vzpomínám, dokonce i trochu hloupý. Gregory se tehdy domníval, že řešením je udělat z Bonda ženu, Jane Bond, chcete-li.“

Foto: Forum Film

Herec Daniel Craig se jako James Bond představil popáté a naposledy ve snímku s výmluvným titulem Není čas zemřít.

Nakonec se tvůrci rozhodli svěřit roli agenta 007 Seanu Connerymu. Flemingovi se ale tehdy tato volba nelíbila. Mimo jiné skotského herce obvinil z nedostatečné schopnosti používat kvalitní spisovnou angličtinu.

Shakespeare v biografii cituje slova Flemingova filmového agenta Roberta Fenna: „Fleming řekl: Tak si ho vůbec nepředstavuji. Chci elegantního muže, ne tohohle drsňáka.

Nakonec však ustoupil a z Conneryho udělalo obsazení do hlavní role hereckou hvězdu. Bonda ztvárnil v šesti filmech, Dr. No (1962), Srdečné pozdravy z Ruska (1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965), Žiješ jenom dvakrát (1967) a Diamanty jsou věčné (1971).

Producenti filmové série nyní řeší, kdo se stane po Danielu Craigovi představitelem hlavní role v dalším chystaném filmu. Ve hře je stále i varianta, že to poprvé bude žena.

Aaron Taylor-Johnson podle CNN a BBC Bondem nebude

Film

Lee Morrison: Být James Bond je ten nejlepší job, který může kaskadér mít

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám