Kraj podpoří bezpečnější prostředí na letních festivalech

regiony

Díky krajské dotaci budou letní hudební festivaly ve středních Čechách bezpečnější.

Kraj podpoří bezpečnější prostředí na letních festivalech
Ilustrační foto
13. dubna 2024 - 12:30

Středočeský kraj podpoří bezpečnější prostředí na letních festivalech. Takzvané Harm reduction projekty minimalizují rizika spojená s užíváním drog, alkoholu nebo jinými závislostmi. Díky krajskému příspěvku pro organizaci Magdaléna si zájemci na festivalech budou moci například ověřit hladinu alkoholu před tím, než se posadí za volant svého auta. Radní návrh na poskytnutí dotace ve výši 200 000 korun schválili.

„Společnost Magdaléna je nezbytnou součástí systému adiktologických služeb ve Středočeském kraji. Na radě jsme podpořili její projekt zaměřený na rozšíření práce s uživateli návykových látek a alkoholu na hudebních festivalech. Jde o rizikové prostředí, kde se k alkoholu nebo jiným návykovým látkám může dostat spousta lidí včetně těch, kteří jindy v této oblasti neexperimentují. I proto považujeme preventivní aktivity za velmi důležité,“ vysvětlila hejtmanka Petra Pecková.

Společnost Magdaléna připravila na letošní rok inovaci se zaměřením na vzdělávání pořadatelů a personálu festivalových akcí. Připravuje například detailní manuál pro pořadatele s postupem k zajištění bezpečnější přípravy i průběhu samotné akce. Budou zde zdůrazněna konkrétní rizika, jak se na ně připravit či jak jim předcházet. Festivalový personál také dostane kontakt na pracovníky Magdalény přítomné na akci, které mohou v případě potřeby kontaktovat. Součástí projektu je i následné vyhodnocení akce – pořadatel dostane podrobný feedback s tím, v čem uspěl a co by bylo vhodné zlepšit pro větší bezpečnost a dbaní na snižování rizik.



Podpora programů zaměřených na intervence v prostředí zábavy a nočního života je také jednou z priorit v oblasti harm reduction, prevence infekčních onemocnění a ochrana veřejného zdraví stanovených v Koncepci protidrogové politiky Středočeského kraje na léta 2022-2027 a dále rozvedených v navazujícím Akčním plánu na období 2022-2024.

Informoval Krajský úřad Středočeského kraje.

(jv,stredoceskenovinky.cz foto:kú)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif