Hlavní obsah

Masivní útok nebyl Íránu k ničemu. K zemi šlo 99 procent všeho, co na Izrael letělo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Mluvčí izraelských ozbrojených sil ( IDF) Daniel Hagari řekl, že izraelská protivzdušná obrana zachytila 99 procent z přibližně 300 projektilů vypálených v noci Íránem. Narazili na leteckou a technologickou převahu IDF v kombinaci se silnou bojovou koalicí, která společně zachytila ​​velkou většinu hrozeb, řekl Hagari.

Foto: X/Daniel Hagari

Izraelští piloti se vrací z noční mise na leteckou základnu

Článek

„Je to velmi významný strategický úspěch,“ uvedl Hagari podle Times of Israel v ranním tiskovém prohlášení.

Írán podle něj vypustil na Izrael 170 dronů, přičemž ani jeden nevstoupil do izraelského vzdušného prostoru. „Všechny byly sestřeleny mimo hranice země Izraelem a jeho spojenci,“ řekl.

Dále bylo vypuštěno 30 řízených střel, taktéž ani jedna nevstoupila do izraelského vzdušného prostoru, informoval Hagari. Podle něj jich 25 sestřelilo izraelské letectvo.

Izrael: Odpovíme Íránu v pravý čas

Blízký a Střední východ

Írán dále vypálil 120 balistických raket. „Mnoho z nich bylo sestřeleno systémem protivzdušné obrany Arrow s dlouhým dosahem, i když některým raketám se podařilo obejít izraelskou obranu a zasáhly leteckou základnu Nevatim v jižním Izraeli,“ řekl Hagari s tím, že infrastruktura letecké základny v Nevatimu byla mírně poškozena, ale základna funguje jako obvykle.

„Írán si myslel, že bude schopen paralyzovat základnu a poškodit tak naše vzdušné schopnosti, ale selhal. Letadla vzdušných sil stále vzlétají a přistávají ze základny a odjíždějí na útočné a obranné mise, včetně letadel Adir (F-35), která se nyní vracejí z mise obrany základny a brzy je uvidíte přistávat,“ dodal.

Na svém účtu na síti X poté zveřejnil snímky zobrazující stíhačky a piloty po jejich návratu z noční mise.

Zraněná beduínská holčička

Podle Hagariho bylo na základně zjištěno několik zranění, jeden ze šrapnelů vážně zranil také malou beduínskou holčičku.

Mohammed, otec dívky, podle Times of Israel řekl, že šrapnel dopadl na jejich dům. „Spadlo to na nás do domu kolem druhé hodiny ráno. Spala v domě a okamžitě jsme ji odvezli do nemocnice,“ popsal. Sedmiletá dívka, jejíž jméno nebylo zveřejněno, byla zraněna střepinami při zachycení balistické střely. Dívka žije v beduínském městě poblíž Aradu.

Podle Hagariho letěla na Izrael také hrstka dronů a raket z území Iráku a Jemenu, nic z toho ale nepřekročilo hranice Izraele.

Náčelník generálního štábu nyní podle něj společně s velitelem letectva vyhodnocují v ústředí letectva v Jeruzalémě situaci posledních hodin. „Byly předneseny plány pro budoucnost,“ doplnil Hagari.

Íránský ministr před útokem na Izrael volal Lavrovovi

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám