Verstappen kritizuje váhu monopostů v pomalých zatáčkách

Verstappen kritizuje váhu monopostů v pomalých zatáčkách

Max Verstappen zkritizoval chování současné generace monopostů formule 1 v pomalých zatáčkách. Také přiznal, že na něj nejnovější monoposty působí těžkopádně, a přirovnal je k lodím.

Momentální generace vozů formule 1 s vyšší přilnavostí se svou hmotností blíží k hranici 800 kg, čímž se řadí mezi nejtěžší vozy v moderních dobách tohoto sportu. S délkou přesahující pět metrů a šířkou zhruba dva metry nelze podcenit obrovský rozměr vozů, který může mít negativní dopad na chování monopostů při závodech. Zatímco v rychlých zatáčkách jsou vozy s vysokou přilnavostí vysoce efektivní a ohromující, v pomalých zatáčkách se stávají naopak těžkopádnými.  

Ano, v rychlých zatáčkách jsou vozy docela dobré, ale při nízké rychlosti, se v nich cítím jako na lodi,” přiznal Verstappen po získání pole position v Japonsku. „Naštěstí, (v Suzuce – pozn. redakce) není tolik pomalých zatáček. A vlastně myslím, že v dobrém voze jsou rychlé zatáčky zábavnější. Ano, starší auta byla o něco více obratnější, ale tento vůz vytváří hodně přítlaku v rychlých zatáčkách.”

Do budoucna plánuje FIA a formule 1, aby byly vozy menší a lehčí a navrhují snížení hmotnosti až o 50 kg. Existují i další obavy mimo kroky ke snížení hmotnosti monopostů, o kterých nizozemský jezdec promluvil. Vzhledem k tomu, že pohonné jednotky pro rok 2026 mají výkon rozdělený mezi spalovací a elektrické komponenty půl na půl, bude za dva roky nejdůležitější šetřit energií. Obavy ohledně úspory energie mají přímý dopad na předpisy ohledně šasi a aerodynamiky pro rok 2026, které se nadále vyvíjejí. V současné době se diskutuje o aktivním aerodynamickém systému, který by byl vepředu i vzadu monopostů.  

Podle Verstappena je nejdůležitější část v souvislosti s nadcházejícími novými regulemi hmotnost vozů. Naznačil, že v roce 2026 se budou hledat kompromisy pro různé okruhy. „Na některých okruzích, kde spotřebujete hodně energie v průběhu jednoho kola, se budeme muset vypořádat s určitými kompromisy. A samozřejmě s potenciálem aktivního aerodynamického systému a podobně. Nejsem si jistý, jestli bychom se měli vydat tímto směrem. Tak to ale v tuto chvíli vypadá. Doufejme, že se nám podaří všechny tyto věci optimalizovat. Pro mě je důležitější se snažit bojovat s hmotností vozu, a snažit se ji optimalizovat místo těchto triků a nástrojů, které se snaží pomoci při předjíždění, nebo pronásledování. Musí tu být jiné způsoby, jak to udělat.“

Sdílejte na:
Zavřít