Romantická komedie na věčné téma: protiklady se přitahují, ale může takový vztah vydržet?

Romantická komedie na věčné téma: protiklady se přitahují, ale může takový vztah vydržet?

Tisk

povaha lasky 200„Láska je iluze, jejíž pomocí se příroda stará o zachování rodu,“ prohlásil německý filozof Arthur Schopenhauer. Podle Platóna je naopak „šílenství lásky největším nebeským požehnáním.“ Obě tyto teorie perfektně ovládá hlavní hrdinka filmu, čtyřicetiletá profesorka filozofie Sophia. Láska v teorii a láska v realitě je ale něco docela jiného. Dá se skutečně přijít na to, co je to láska? Lze milovat navěky, nebo je naše hledání jenom cvičením v neustálém sebeklamu? Jakou roli v lásce hraje rozum, jakou touha, a co z toho může přetrvat?

 

Hořce vtipné drama o vztazích mužů a žen je dalším výjimečným kouskem, který pochází z autorské líhně kanadského Quebecu. Tato provincie je bohatá na talenty, ať už je to tvůrce sci-fi velkofilmů Denis Villeneuve, cholerický romantik Xavier Dolan (Artcam uvedl jeho Mami!), poetický Philipp Lesage (Genesis) nebo nadějná Charlotte Le Bon (Falcon Lake).

Film měl českou premiéru v létě na MFF Karlovy Vary, poté se představil v listopadu na Festivalu francouzského filmu.

Sophie žije pohodlný, byť trochu nudný život se svým partnerem Xavierem. Dokud nepotká Sylvaina, ani jí nenapadne, že v jejím životě chybí vášeň. Při náhodném střetu profesorky filozofie a pohledného stavaře však nejen že přeskočí jiskra, ale vzplane celý les. Sophie je brzy postavená před rozhodnutí, zda dát přednost svému srdci, nebo intelektu. Sophiina volba tentokrát znamená: raději zemitého sexy řemeslníka se sklony k rasismu, nebo salónního intelektuála, ze kterého oheň nevykřešeš, ale nemusíš se za něj stydět před přáteli...?

Inteligentní romantická komedie quebecké režisérky a herečky Monii Chokri přináší dojemnou a vtipnou podívanou, kde se Platón a Schopenhauer užasle potkávají s červenou knihovnou.

NAPSALI O FILMU

  • „Film Monii Chokri je stejně sebevědomý jako jeho hlavní hrdinka, žena, která umí vyjádřit své touhy, odevzdat se jim nebo je opustit, když cítí, že je to správné.“ CINEUROPA
  • „Scénář je prvotřídní: už na začátku nasadí strhující tempo dialogů ve stylu screwballu a kombinuje cynickou chytrost a klamně lehké zpracování některých nepopiratelně dospělých témat.“ SCREEN DAILY
  • „"Povaha lásky" se osvěžujícím způsobem soustředí na prožitek nevěrnice, a to ve výrazně komickém módu.“

OCENĚNÍ

  • Cannes 2023, Un Certain Regard - oficiální výběr
  • César 2023 - Nejlepší zahraniční film ARTCAM FILMS

O REŽISÉRCE

Režisérka, scenáristka a herečka Monia Chokri se narodila v 1982 v kanadském Quebeku. Poprvé na sebe výrazně upozornila hned na začátku své herecké kariéry jako Marie ve filmu Xaviera Dolana Imaginární lásky (2010). S Dolanem pracovala i na filmu Laurence Anyways (2012). Zahrála si v mnoha filmech, z poslední doby například v coming-of-age dramatu Falcon Lake.

Chokri působí v Kanadě i ve Francii jako divadelní a filmová herečka, scenáristka a režisérka. Jako režisérka debutovala v roce 2013 krátkým dramatickým filmem Naprosto úžasná (Quelqu'un d'extraordinaire), který získal např. cenu Prix Jutra za nejlepší krátký film a Velkou cenu poroty festivalu South by Southwest. Její první celovečerní film La Femme de mon frère (2019) byl oceněn v sekci Un Certain Regard na MFF v Cannes. Druhý film Chůva s Nadiou Tereszkiewicz, Patrickem Hivonem a Stevem Laplantem v hlavních rolích byl uveden na filmovém festivalu Sundance 2022. Povaha lásky, její zatím poslední celovečerní film, měl premiéru v Cannes 2023 v sekci Un Certain Regard.

Povaha lasky plakat

Původní název: Simple comme Sylvain
Rok výroby: 2023
Režie: Monia Chokri
Scénář: Monia Chokri
Zvuk: François Grenon, Julien Roig, Olivier Guillaume
Kamera: André Turpin
Střih: Pauline Gaillard
Hudba: Émile Sornin
Země: Kanada / Francie
Produkce: Nancy Grant, Sylvain Corbeil
Jazyk: francouzsky s českými titulky
Přístupnost: od 12 let
Stopáž: 110 min
Hrají: Magalie Lépine-Blondeau , Pierre-Yves Cardinal, Francis-William Rhéaume, Monia Chokri
Žánr: romantická komedie
Premiéra: 9. 5. 2024

Zdroj foto: Artcam

Více informací:

www.artcam.cz
www.facebook.com/ArtcamFilms


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kristína Peláková: Chcela by som si zahrať v rozprávke alebo filme

DSC 2146kopia6web-nKristína je 25ročná speváčka z Košíc, ktorá našu republiku reprezentovala na súťaži Eurovision Song Contest 2010. Skončila síce na 16. mieste, ale jej úspech sa rozrástol a v súčasnosti sa venuje spevu, ku ktorému inklinuje od...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Navždy tvá. Začalo natáčení třetí řady minisérie Iveta

ivet perexV budově Městského soudu v Praze tento víkend odstartovalo natáčení závěrečné řady životopisné minisérie a Voyo Originálu Iveta. Jako první se tvůrci, v čele s režisérem a scenáristou Michalem Samirem, zaměřili na probíhající soudní spor právních z...


Literatura

Jak fungují auta - to je tedy věc!

auta perexTak tohle je tedy věc! Sice je tahle interaktivní kniha s jednoduchým názvem Jak fungují auta určena pro děti od 7 let, ale u nás zaujala hned tři generace obou pohlaví.

 

...

Divadlo

Novým rektorem JAMU bude MgA. Petr Michálek

jamu michalek 200Novým rektorem Janáčkovy akademie múzických umění byl při dnešním zasedání zdejšího akademického senátu zvolený Mg.A. Petr Michálek, který se této vrcholné akademické funkce ujme počátkem února 2022.

...

Film

Mimořádná událost pro fanoušky českého humoru i milovníky vlaků

MU Jana Plodkova Igor Chmela 01 foto Jaroslav KutheilMimořádná událost je sympatickou českou komedií, jejíž zápletka se inspirovala skutečnou příhodou. Jestli se chcete od srdce zasmát a už vás nebaví velké množství ne...