Inspirace

Chybí doma drahocenné centimetry? Posuvné dveře šetří místo a dodají bytu moderní nádech

Od   | 

V moderním bydlení hraje využití prostoru klíčovou roli. Jedním z efektivních řešení je instalace posuvných dveří, které nejen šetří místo, ale také přináší elegantní design a praktické využití. Když máte malý byt a bojujete s nedostatkem prostoru, posuvné dveře vám pomohou ušetřit cenné centimetry a zároveň dodají vašemu interiéru moderní a elegantní vzhled.

Posuvné dveře jsou dostupné v různých rozměrech. Zdroj: JAP FUTURE

Co jsou posuvné dveře a jak fungují?

Posuvné dveře jsou dokonalým řešením pro řadu menších prostor. Na rozdíl od klasických se otevírají posouváním po kolejnici umístěné nad nebo pod dveřním křídlem. Díky tomu nezabírají prostor při otevírání a zavírání. Klasické dveře tím, že se otevírají do prostoru, zabírají cenné centimetry, které by se daly využít jinak a efektivněji. Lze je instalovat i do úzkých prostor, kam by ty klasické nepasovaly. Jelikož je možné je vyrobit na míru a zapasovat do jakéhokoliv otvoru i atypického.

 

Kam nejen pro posuvné dveře?

 

Výhody posuvných dveří:

  • Úspora prostoru: posuvné dveře nezabírají prostor při otevírání, a proto jsou ideální pro malé interiéry.
  • Elegantní design: dodávají interiéru moderní a elegantní vzhled.
  • Variabilita: dají se instalovat do různých typů stěn a jsou k dispozici v široké škále materiálů a designů.
  • Praktické použití: snadno se otevírají a zavírají, a proto jsou vhodné i pro osoby s pohybovým postižením.
  • Víceúčelovost: můžete je používat i jako dělicí stěnu, například pro oddělení pracovního koutu od obytného prostoru.

Z nevýhod bychom zmínili určitě vyšší cenu, náročnější montáž a nižší zvukovou izolaci než u klasických dveří.

V menších prostorách díky posuvným dveřím získáte místo. Zdroj: Dorsis

Existuje hned několik typů posuvných dveří

  • Posuvné dveře na kolejnici: jedná se o nejběžnější typ posuvných dveří. Dveřní křídlo se posouvá po kolejnicích umístěných nad nebo pod dveřmi.
  • Posuvné dveře do pouzdra: dveřní křídlo se zasouvá do pouzdra ukrytého ve zdi. Toto řešení je esteticky nejhezčí, ale také nejnáročnější na instalaci.
  • Závěsné posuvné dveře: dveřní křídlo je zavěšeno na kolejnicích umístěných nad dveřmi. Toto řešení je vhodné pro lehčí dveřní křídla.

Posuvné dveře po kolejnici po stěně

Posuvné dveře po kolejnici bývají nejlevnější variantou. Kolejnice může být pro někoho rušivá. Ovšem když se správně vybere, může fungovat v interiéru skvěle. Zdroj: MATÚ arquitetura

Posuvné dveře po kolejnici se otevírají a zavírají posouváním po kolejnicích. Koleje zajišťují plynulý a tichý pohyb dveří. Skládají se z pohyblivé části dveří posouvající se po kolejnicích. Kolejnice jsou kovové lišty a umisťují se nad nebo pod dveřní křídlo. Součástí je i vozík jako mechanismus, který se nachází na horní či spodní straně dveřního křídla a zajišťuje plynulý pohyb. Aby dveře nevypadly z kolejnic, jsou na jejich koncích umístěné dorazy.

 

Prosklené příčky vnesou do domova více světla

 

Dveře posuvné po kolejnici se těší velké oblibě zejména pro jejich pohodlné používání. Otevírají se a zavírají posunutím dveřního křídla po kolejnicích. Můžete posunovat ručně nebo nechat za vás pracovat automatický pohon. Samotné kolejnice nemusí být vůbec vidět, často se ukrývají v garnýži umístěné na stěně či ve stropě. Dolu ke dveřím se pak mohou dát vodicí lišty, aby se dveře neodchylovaly od stěny. Potřebuje to už však větší stavební zásah. Na samotný posuv nijak velké stavební úpravy nepotřebujete.

Posuvné dveře mohou být i prosklené. Zdroj: Dorsis

Funkce posuvných dveří po stěně ve zkratce:

  • Kolejnice: posuvné dveře na stěně se pohybují po kolejnici, která je upevněna na stěně nad otvorem.
  • Pojezdové vozíky: dveřní křídlo je zavěšeno na pojezdových vozících, které se pohybují po kolejnici.
  • Otevírání: dveře se otevírají a zavírají posunutím křídla po kolejnici. Otevírání může být manuální, nebo automatické.

Co jsou posuvné dveře do zdi?

Posuvné dveře do pouzdra působí esteticky velmi dobře. Zdroj: JAP FUTURE

Posuvné dveře do stěny (také nazývané pouzdrové dveře) jsou elegantní a prostorově úsporné řešení pro oddělení dvou místností. Dveře se při otevírání zasouvají do pouzdra ukrytého ve zdi, čímž šetří prostor v porovnání s klasickými otočnými dveřmi. Můžete vybírat různé typy od jednokřídlých, přes dvoukřídlé, teleskopické, zakryté až po otevřené, kdy je pouzdro dveří viditelné a tvoří součást interiéru. Při výběru vhodných dveří zvažte velikost otvoru, aby dveře odpovídaly rozměrům. Pamatujte na to, že ne každá stěna je pro montáž těchto posuvných dveří vhodná. Vybírat můžete i způsob otevírání, design a v neposlední řadě se podívejte i na cenu a rozhodněte se, zda váš rozpočet bude stačit.

Samotné dveře do pouzdra se skládají z:

  • Dveřního křídla: dveřní křídlo je pohyblivá část dveří, která se posouvá do pouzdra.
  • Pouzdra: kovová konstrukce ukrytá ve zdi, do které se zasouvá dveřní křídlo.
  • Kolejnic: kovové lišty, po kterých se dveřní křídlo posouvá v pouzdře.
  • Vozíků: mechanismus, který je umístěn na horní nebo spodní straně dveřního křídla a zajišťuje jeho plynulý pohyb po kolejnicích v pouzdře.
  • Dorazů: umístěny na koncích kolejnic v pouzdře a zabraňují dveřnímu křídlu v pádu z kolejnic.

Posuvné dveře po stropě

Posuvné dveře umí pomoci, když potřebujete trochu soukromí. Zdroj: Tomáš Dittrich

Posuvné dveře po stropě fungují na principu kolejnice upevněné na stropě, po které se dveřní křídlo posouvá. Existují dva hlavní typy posuvných dveří po stropě:

  1. Posuvné dveře s kolejnicí viditelnou: kolejnice je upevněná na stropě a je vidět. Dveřní křídlo je zavěšeno na pojezdových vozících a ty se pohybují po kolejnici. Jde o levnější typ, který je jednodušší na instalaci, ovšem viditelná kolejnice může rušit celkový dojem z interiéru.
  2. Posuvné dveře s kolejnicí skrytou: kolejnice je umístěna ve stropním podhledu a není vidět. Dveřní křídlo se zavěsí na pojezdové vozíčky, které se pohybují po skryté kolejnici. Jde o elegantnější a estetičtější řešení, ovšem náročnější na instalaci a také dražší.

Oba typy posuvných dveří po stropě se otevírají a zavírají posouváním dveřního křídla po kolejnici. Otevírání může být manuální nebo automatické.

Posuvné dveře jsou skvělým řešením pro úsporu prostoru a zvýšení elegance interiéru. Pokud zvažujete jejich instalaci, je důležité pečlivě zvážit všechny výše uvedené faktory a vybrat si dveře, které budou nejlépe vyhovovat vašim potřebám.

Zdroj info: Dorsis, Kapitoly o bydlení, JAP Future

Fotogalerie:

 

Který koupelnový radiátor vybrat a kam pro něj?

 

 


You must be logged in to post a comment Login