Denník N

Zachovajú si Izraelčania chladnú hlavu? Analytici predpovedajú, ako zareagujú na útok Iránu

Benjamin Netanjahu. Foto - TASR/AP
Benjamin Netanjahu. Foto – TASR/AP

Nie je jasné, ako napätie medzi Izraelom a Iránom ovplyvní dianie v Pásme Gazy, kde hrozí hladomor miliónu ľudí.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Takmer dva týždne čakal celý svet na to, ako Teherán zareaguje na izraelský útok na jeho konzulát v Sýrii. Začiatkom apríla tam zomreli traja iránski generáli a štyria ďalší členovia jeho revolučných gárd.

Odpoveď prišla v noci zo soboty na nedeľu a svojou povahou aj rozsahom bola bezprecedentná. Irán útočil na Izrael z vlastného územia stovkami dronov, balistických striel aj rakiet s plochou dráhou letu.

Izraelská protivzdušná obrana aj s výraznou pomocou americkej armády, ale aj Jordánska či Saudskej Arábie drvivú väčšinu z nich zneškodnila. Teraz však hrozí, že okrem prebiehajúcej izraelskej vojny v Pásme Gazy pribudne ešte ničivejší regionálny konflikt.

Kľúčové bude, ako zareaguje izraelská vláda, na ktorú Spojené štáty aj ďalšie krajiny tlačia, aby nezvyšovala napätie a neunáhlila sa s neuváženou reakciou.

Ako zareaguje Izrael na iránsky útok

Ako teraz zareaguje kabinet premiéra Benjamina Netanjahua? Podľa popredného izraelského novinára je najpravdepodobnejšie to, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Izraelsko-palestínsky konflikt

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie