Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V prodeji je první elektromobil s baterií s pevným elektrolytem. Tedy, skoro

Marek Bednář
Diskuze (48)

Čínský vůz IM L6, který se ukázal i na ženevském autosalonu, mohou zákazníci v jeho domovské zemi objednávat. Nejdražší verze, která nabídne baterii s částečně pevným elektrolytem a napětím 875 V, má dojet až tisíc kilometrů daleko.

Nejeden výrobce elektromobilů pracuje na vývoji baterií s pevným elektrolytem, aby je dotáhl do stavu, kdy budou mít dostatečně dlouhou životnost a budou cenově alespoň na roveň dnes běžným lithium-iontovým akumulátorům, ne-li levnější. Nový typ baterií totiž nabízí lepší energetickou hustotu, což by mělo znamenat lepší bezpečnost, rychlejší nabíjení a potřebu menší baterie pro stejný dojezd.

Baterie se skutečně pevným elektrolytem zatím na světě není, ovšem první produkční auto s baterií označovanou jako „semi-solid state“, tedy s částečně pevným elektrolytem, už existuje. Pochází z Číny – jak taky jinak – a jmenuje se IM L6.

Baterie s částečně pevným elektrolytem se od těch běžných s gelovým či kapalným elektrolytem liší tím, že mají pevný vodivý elektrolyt umístěný v kapalném elektrolytu. Není to úplně cíl vývoje, ale i tak mají tyto baterie mnohem větší energetickou hustotu oproti tradičním lithium-iontovým bateriím. Kromě toho je také možné je vyrábět z netoxických materiálů, což činí produkci ekologičtější.

IM L6 je k mání zatím v Číně ve třech verzích. Základ s názvem Standard Max a klasickou baterií Li-NMC o kapacitě 90 kWh stojí od 230 tisíc jüanů (756 tisíc korun), prostřední verze High Performance se 100kWh Li-NMC baterií je nejméně za 300 tisíc jüanů (986 tisíc korun) a vrcholná verze Lightyear Max právě s onou novou baterií přijde na nejméně 330 tisíc jüanů (1,08 milionu korun).

Video se připravuje ...

Baterie má kapacitu 130 kWh a napětí 875 V, takže umožňuje i extrémně rychlé nabíjení – až 400 kW. Dojezd 400 km je možné vozu v ideálních podmínkách dodat během 12 minut, píše web CarNewsChina. Na plně nabitou baterii má vůz dle měřicí normy CLTC, která je o něco méně přísná než WLTP, ujet více než 1.000 km.

L6 přitom není malé auto, na délku má 493 cm a rozvor náprav měří bez pěti centimetrů tři metry. Na palubě je pochopitelně spousta asistenční elektroniky včetně systémů pro poloautonomní jízdu, s nimiž souvisí bublina na střeše. V té pracuje lidar. Také má vzduchové odpružení s elektronicky řízenými tlumiči nebo natáčecí zadní kola.

Nejrychlejší verze vozu nabízí dva elektromotory o výkonu 200 a 379 kW. Má zvládnout zrychlit na 100 km/h za 2,74 sekundy. Slabší provedení mají jeden elektromotor o výkonu 216, 248 nebo 300 kW.

Třebaže se u IM L6 zatím jedná „jen“ o předprodej, pořád by mělo být prvním komerčně dostupným autem se zásadně průlomovým typem baterie. Konkurenční čínská značka Nio baterii s částečně pevným elektrolytem v minulosti také avizovala, podle webu CNEVpost však ji chce uvést na trh až později v dubnu letošního roku.

Marek Bednář
Diskuze (48)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
18. 4. 2024 10:08
uRe: Už to jede
Jedinej kdo to manipuluje s fakty si ty.
Avatar - Barrichello
18. 4. 2024 10:06
Re: Už to jede
Konečně totálně zkrachují a bude klid
Avatar - Barrichello
18. 4. 2024 10:03
Re: Už to jede
EV a OZE = totální závislost na jediném monopolůním doavateli - Číně. A totální až děsivá lkvidace EU průmyslu, který je nkonkurencespchopný nebot i produkce v USA je o cca 17-35% levnější njež zde v EU :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Avatar - Barrichello
18. 4. 2024 10:02
uRe: Už to jede
Samozřejmě že to není zastupný problém, ulhanino ohýbající realitu
Avatar - Barrichello
18. 4. 2024 10:01
uRe: Už to jede
Zemědělci protestovali po celé Evropě kvůli levnému importu těžce nekvalitního až jedovatého obilií z Ukrajiny a Moldavska, dále proti omezování dotací, neskutečné byrokracie nařízené EU a dalším věcem.

rusko s tím nemá nic polečného, je to trapná snaha dehonestovat odpoůrce GreenDealu a všechny označit jako ruské agenty

Přitom oni sami jsou agenty Číny dealující a prosazující jimi dodávané OZE :-) A likvidující evropský průmysl