Hertz: Megapožičovňa núti zákazníkov dobiť elektromobily na 90 %. Aj keď to nejde

Patálie autopožičivne Hertz s elektromobilmi sa nekončia. Nielenže na nich prerobila, ale teraz v súvislosti s nimi čelí kritike aj za nekalé obchodné praktiky.

15.04.2024 16:00
hertz Foto:
Hertz podmieňuje v Austrálii zľavu na prenájom elektromobilov za podmienok, ktoré zákazníci nedokážu splniť alebo len veľmi ťažko.
debata (4)

Autopožičovna Hertz má za sebou ťažké roky. Najprv ju na kolená položila pandémia, a po znovuzrodení, keď torzo skrachovanej spoločnosti kúpila skupina nových investorov, jej zas skomplikovali život elektromobily. Nové vedenie sa totiž rozhodlo, že z Hertzu spraví „elektropožičovňu“. V apríli 2022 spoločnosť oznámila, že nakúpi až 65 000 elektro­mobilov od švédskeho výrobcu Polestar. Niekoľko mesiacov predtým informovala o plánovanom zaobstaraní 100 000 vozidiel značky Tesla do konca roka 2022. Taktiež v roku 2022 informovala, že od koncernu General Motors chce nakúpiť až 175 000 elektric­kých áut. Jednoducho, Hertz chcel mať dve tretiny svojho viac ako polmiliónového autoparku elektrifikované.

Tesla opäť predviedla čo (ne)dokáže jej Autopilot
Video

Táto stávka na budúcnosť sa však obrátila proti firme. Ukázalo sa, že elektromobily sú drahé na nákup, ich hodnota rýchlo klesá aj z dôvodu znižovania cien nových áut americkou Teslou, a ich opravy stoja dvakrát viac ako opravy áut so spaľovacími motormi. Firma Hertz takisto nedokázala minimalizovať vyššie náklady spojené s prevádzkou. Nadšení neboli ani zákazníci, ktorí mali od elektrických áut neprimerané očakávania, najmä v oblasti dojazdu. Celé sa to skončilo fiaskom. Nepomohli ani obrie zľavy za prenájom. V marci Hertz oznámil zmenu stratégie a výmenu šéfa. Do čela Hertzu sa od 1. apríla postavil Gil West, ktorý bol donedávna prevádzkovým šéfom spoločnosti Cruise podnikajúcej v oblasti robotických taxíkov.

hertz Čítajte viac Najväčšia autopožičovňa Hertz sa s elektromobilmi popálila. Jej šéfa to stálo miesto

Ten zavelil na predaj jednej tretiny elektrických Tesiel v USA a plán nahradiť ich klasickými autami. Len na tomto kroku prerobil Hertz 245 miliónov dolárov. Možno aj preto sa teraz snaží zarobiť, kde sa len dá. A to aj spôsobmi, ktoré sú takpovediac na hrane. V Austrálii napríklad zaviedol nové pravidlo, podľa ktorého poskytuje zľavu na prenájom, pokiaľ zákazník vráti elektromobil nabitý najmenej na 90 %. To je celkom lákavé a Hertzu to umožňuje rýchlejší prenájom auta, pretože ušetrí čas nabíjaním. Ako však informuje austrálsky Drive, má to háčik. V podstate nejde o zľavu, ale o poplatok, ktorý si Hertz naúčtuje, ak sa tak nestane. Stále však nie sme na konci. Hertz totiž kvôli ochrane batérie limituje jej nabitie na 90 %. Zvyšných 10 sa dobiť nedá.

Hertz - neprenajaté Tesly Čítajte viac Požičovňa Hertz sa na Teslách popálila. Ďalšie elektromobily nekúpi

To je, samozrejme, veľký problém, pretože ak musí zákazník nabiť auto na túto úroveň, musí tak urobiť tesne pred vrátením, a to na skok od miesta, kde auto odovzdáva. Zákazníci sa teda stretávajú s tým, že nedokážu z objektívnych dôvodov auto vrátiť s požadovane nabitým akumulátorom, za čo je im účtovaný pokuta 8,15 dolára. Jeden z nich pre Drive povedal: „Hertz ma pred odovzdaním kľúčov informoval o zľave pri dostatočnom nabití, čo som vtedy privítal, pretože som elektromobil plánoval nabiť naplno cez noc v mojom hoteli. Očakával som, že ráno, keď doň nastúpim, bude auto nabité na 100 percent. Bol to šok, keď som videl, že nabitie bolo obmedzené na 90 %,“ objasnil situáciu.

Hertz - elektromobily Čítajte viac Veľká autopožičovňa sa zbavuje 20 000 elektromobilov. Vraj sú drahé na opravy

A pokračoval: „V ten deň som mal pár krátkych jázd, čo znamenalo, že som nemal šancu vrátiť auto s 90 % nabitím. Našťastie sa mi podarilo nájsť verejnú nabíjačku, ale opäť to šlo len na 90 percent, takže kým som prišiel na letisko, kapacita klesla pod požadovanú úroveň“. Zákazníkovi bol teda zaúčtovaný poplatok. "Nie je to fér. Priemerný človek si to nevšimne, kým nie je príliš neskoro, a potom už nemá inú možnosť, len zaplatiť. Aj keď suma navyše nie je vysoká, ide o princíp,“ sťažuje sa klient Hertzu. Takéto správanie požičovne už prešetrujú aj austrálske úrady, pretože to zaváňa nekalými obchodnými praktikami.

Hertz - neprenajaté Tesly Čítajte viac Hertz bojuje s nezáujmom o Tesly. Má ich 100 000, ale stoja na parkoviskách

Austrálska komisia pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľov (ACCC), ktorá bola o tomto postupe informovaná, uviedla, že austrálsky zákon na ochranu spotrebiteľa zakazuje podnikom využívať nekalé zmluvné podmienky alebo sa na ne spoliehať. A na to už zareagoval aj samotný Hertz. Hovorca požičovne pre Drive diplomaticky povedal: „Integrácia elektrických vozidiel do nášho austrálskeho vozového parku je cestou neustáleho vývoja. Uvedomujeme si dôležitosť spätnej väzby od zákazníkov a v súčasnosti vykonávame komplexnú revíziu našich zásad prenájmu elektrických áut. Cieľom je čoskoro zaviesť revidovanú a ústretovejšiu politiku pre našu austrálsku elektrickú flotilu."

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Hertz #autopožičovňa
Články podľa značiek