Hráč týdne: Stefanos Tsitsipas

Zdroj fotky: Getty Images

Stefanos Tsitsipas zkompletoval o víkendu hattrick v Monte Carlu, poté co navázal na svoje tituly z let 2021 a 2022. Ve finále Řek porazil po dvou setech norského tenistu Caspera Ruuda, čímž získal svůj 11. triumf, na který čekal od loňského srpna. Právem se tedy stává naším “hráčem týdne”.

Cesta do semifinále

Pětadvacetiletý Stefanos Tsitsipas odstartoval letošní sezónu osmifinálem na Australian Open, kde nestačil na Taylora Fritze a o měsíc později skončil ve stejné fázi turnaje na raketě Caspera Ruuda v mexickém Los Cabos. Na dalších turnajích se mu už tolik nedařilo, a tak málo kdo čekal, že v Monte Carlu udělá dobrý výsledek. První kolo na Masters 1000 bylo pro Tsitsipase krátké, jelikož mu za stavu 6:3, 3:2 vzdal zápas Srb Laslo Djere kvůli bolestem v pravé ruce. V dalším kole si poradil s Argentincem Tomásem Martínem Etcheverrym 6:1, 6:0.

V osmifinále narazil rodák z Athén na turnajovou pětku Alexandera Zvereva, se kterým svedl vyrovnaný souboj. První sadu rozhodlo ztracené podání Němce ve dvanácté hře. Ve druhém setu vedl Stefanos 5:0, ale poté přišly dvě ztráty a stav byl najednou vyrovaný. Nakonec urval set v tiebreaku poměrem 7-3. Dále stanula bývalá světová trojka proti Rusovi Karenu Khachanovi, s nímž byla hotová po hodině a 23 minutách (6:4, 6:2). Postup do semifinále znamenal pro Stefanose Tsitsipase souboj se světovou dvojkou Jannikem Sinnerem.

Přichází skalp světové dvojky

První set semifinálového zápasu nabídl ve třetí hře ztracený servis Itala, jenž pro Řeka představoval zisk první sady. Druhé dějství přineslo podobný průběh jako úvodní s tím rozdílem, že Tsitsipas přišel o servis hned ve druhém gamu. Poté si Sinner ziskem deváté hry vynutil rozhodující sadu. V té ztratil Stefanos hned první podání. V pátém gamu útočil Jannik na brejk, ale rozhodčí neoznámila výrazný out Tsitsipasova podání, čímž ho připravila o zisk hry, a Řek tak snížil na 2:3. Před osmým gamem si Sinner vyžádal ošetření pravé nohy a následně přišel podruhé v zápase o servis. To samé se opakovalo před desátou hrou a poté Ital opět ztratil svůj servis, jenž znamenal pro Řeka postup do třetího finále v Monaku.

„Byla to nejlepší úroveň tenisu, co jsme s Jannikem dneska předvedli. Je to jeden z nejtěžších soupeřů a jsem rád, že se mi podařilo najít cestu k výhře. Věřím že mi takové vítězství hodně pomůže a jsem nadšený, že zase předvádím svůj nejlepší tenis. Přesně kvůli takovým zápasům pracuji každý den,“ řekl Tsitsipas po zápase.

Třetí monacké finále

Své třetí monacké finále odehrál Stefanos Tsitsipas proti turnajové osmičce Casperu Ruudovi. První set získal Tsitsipas za pouhých 37 minut, poté co od stavu 0:1 uhrál šest her v řadě. Druhé dějství už bylo vyrovnanější. Komplikace pro Řeka se objevila v sedmé hře, když neudržel vedení 40:0. Norovi poskytnul tři šance na brejk, ale nakonec třináctiminutový game získal. V desátém gamu podával Ruud, jenž nabídl rodákovi z Athén mečbol. Ten jej využil, a zkompletoval tak hattrick v Monte Carlu.

"Bylo to velmi těžké, takže být zpátky na stupních vítězů a vyhrávat turnaje je prostě úžasný pocit," řekl Tsitsipas. "Nemohu dostatečně poděkovat své rodině a přátelům, a pokud existuje Bůh, za to, že mi umožnil tento okamžik. Jsem nesmírně vděčný za každého, kdo stojí za touto cestou. Potřetí je to ještě zvláštnější než poprvé nebo podruhé. Je to pro mě neuvěřitelná výhra. Dnešní vítězství bylo nervy drásající. Tuhle trojici jsem opravdu chtěl. Dnes jsem nesmírně šťastný."

Stefanos Tsitsipas se díky tomuto titulu vrátil zpět do TOP 10, z 12. místa vystoupal na 7. pozici. Jeho další cesta povede na turnaj do Barcelony, kde si zahraje singl i double.

Máte k tomuto článku co dodat?
Zapojte se do diskuze.
Zobrazit diskuzi
Skrýt diskuzi
Napište komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Google translate
usercalendar-full