Kia EV3: Kompaktné ‘elektro‘ dorazí už v lete. Testujú ho v zime

Kia čoskoro rozšíri elektrické portfólio o kompaktný crossover EV3, ktorý sa zradí pod Kiu EV6 ale aj pripravované Kie EV4 a EV5. Novinku už testujú za polárnym kruhom. Napokon, premiéra prebehne v lete.

15.04.2024 18:00
debata
Kia testuje EV3 na severe Švédka, aby vychytala... Foto: Kia
Kia EV3 - testovací prototyp 2024 Kia testuje EV3 na severe Švédka, aby vychytala všetky muchy ešte pred letnou premiérou. Napriek kamufláži sa zdá, že tento mestský crossover bude veľmi blízky vlaňajšiemu rovnomennému konceptu.

Kia EV3 by mohla v ponuke časom nahradiť starnúci Stonic. Jej dizajn v podstate nie je tajomstvom, pretože vlani kórejský výrobca vyrukoval s rovnomenným konceptom. A ako vieme na príklade Kie EV9, finálne sériové verzie sa od konceptov v prípade Kie veľmi nelíšia. Potvrdzujú to aj prvé snímky zamaskovaných prototypov, ktoré Kia testuje na severe Švédska. Napriek kamufláži vidieť identické proporcie aj čierne stĺpiky, ktoré zvýraznia efekt plávajúcej strechy. Pomerne „kubistický“ dizajn tohto mestského crossoveru akoby sa inšpiroval luxusnou Kiou EV9. A platí to aj o vertikálnych predných svetlách či dizajne kolies. Až nato, že toto auto bude podstatne menšie. Interiér by mal byť vďaka veľkému rázvoru i tak veľmi praktický.

Kia EV9 GT - prototypy 2024 Čítajte viac Kia EV9 GT: Brutálne elektrické SUV už testujú v ‘zelenom pekle‘

Nie je vylúčené, že EV3 dostane po vzore konceptu výklopné zadné sedadlá v štýle Hondy Jazz, čo by umožnilo prepravovať napríklad menšie bicykle. V kabíne tiež očakávame moderný infotainment s dvojicou displejov, plávajúcu stredovú konzolu aj systém Mind Modes, ktorý upraví nastavenia vozidla a náladové prvky v interiéri. V režime Perform sa auto zameria na pôžitok z jazdy a poskytne všetky informácie súvisiace s výkonom auta. Režim Serenity bude zas jeho relaxačným protipólom. O technike Kia nič neprezradila. Je ale veľmi pravdepodobné, že využije opäť modulárnu platformu E-GMP, ktorá podopiera Kie EV6 aj EV9.

Masívne proporcie a relatívne veľký rázvor má... Foto: Kia
Kia EV3 - testovací prototyp 2024 Masívne proporcie a relatívne veľký rázvor má EV3 priniesť mimoriadne praktický interiér.

Pochopiteľne Kia EV3 bude podstatne menšia a pravdepodobne dostane len jeden elektromotor. Aj kvôli cenovej dostupnosti. Mohla by však tiež ťažiť z 800 V elektrickej architektúry, ktorá je zárukou expresného nabíjania. A keďže Kia potvrdila, že zo všetkých svojich elektromobilov odvodí vysokovýkonné verzie GT, po čase by malo doraziť aj ostré EV3 GT. EV3 je ale len jedným zo šiestich čisto elektrických áut, ktoré chce značka uviesť na trh do roku 2026 . EV6 a EV9 sú momentálne v predaji, SUV strednej veľkosti EV5 už bolo odhalené a má prísť v roku 2025, zatiaľ čo EV4 a EV2 sú zatiaľ tajomstvom.

Kia K4 Čítajte viac Kia K4: Kórejčania sa dizajnového pokroku neboja. Nový sedan ukážu v New Yorku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Kia EV3
Články podľa značiek