Ajao Komacu: Gene Haas chce stále investovat do týmu

Ajao Komacu: Gene Haas chce stále investovat do týmu

Tým Haas loni získal pouze 52 bodů a tým během zimní přestávky opustil šéf Günther Steiner a technický ředitel Simone Resta. Jako náhrada byl povolán Ajao Komacu, který prohlásil, že Gene Haas chce i nadále investovat do své stáje ve formuli 1, pokud peníze nebudou plýtvány zbytečně.

Ajao Komacu se stal prvním Japoncem v F1, který se stal šéfem týmu. Jeho místo technického ředitele převzal Andrea de Zordo, který byl dříve hlavním inženýrem. Tato rozhodnutí byla učiněna v souvislosti s frustrací majitele týmu Gena Haase ze špatných výsledků.

Ačkoli tyto události vyvolávají pochybnosti o budoucnosti týmu, podle japonského šéfa Gene Haas potvrdil svůj závazek a nadále chce do týmu investovat, přičemž na cestě je nový motorhome a tým také najímá nové zaměstnance.

„Oficiálně jsem byl jmenován 10. ledna. Geneův vzkaz byl od prvního dne naprosto jasný – řekl, že má peníze a je připraven je investovat. Musíme mu ale ukázat, že ty peníze dokážeme využít zodpovědně a efektivně. Nechce vidět odpad. Z toho důvodu je miliardář, ne? Nerad plýtvá penězi.“

„Takže když jsem se na to podíval, tak je tolik oblastí, které můžeme zlepšit. Takže proto jsem se jeho prvotní zprávy příliš neobával: No tak, musíte mi ukázat, že s mými penězi nakládáte zodpovědně, pak se dostanete na určitou pozici, a pak budu přemýšlet o investici.“

„Ale vím jistě, že až se do té fáze dostaneme, bude opravdu investovat. A už teď na příští rok objednal nový motorhome, což není malá investice. Takže to děláme. A také nyní nabíráme přiměřeně – z našeho počtu lidí je schválena slušná část nových zaměstnanců. Takže ano, Gene nyní plní to, co mi řekl. Takže se nebojím, že by se nechystal investovat. On investovat bude. Ale my musíme plnit svou část, což je zodpovědně nakládat s jeho penězi,“ vysvětloval situaci Ajao Komacu.

Japonec dodal, že se „jen snaží získat zpět Haasovu důvěru“. Upřesnil také, že investice do nového motorhomu byla dohodnuta ještě před povzbudivým začátkem sezóny 2024, což je znamení, že Gene Haas bude investovat.

V současné době se americká stáj nachází na sedmém místě v šampionátu konstruktérů, nicméně konkurenti v podobě RB, Williams, Sauber a Alpine se rychle dotahují. Ajao Komacu uvedl, že Haas nebude stíhat tempo vývoje soupeřů a zaměří se spíše na rychlé zavedení kvalitních dílů než na kvantitu, protože čeká na nové zaměstnance, kteří nastoupí do konce roku.

„I kdybychom zvýšili počet lidí hned teď, víte, než lidé nastoupí, bude to trvat dalších šest měsíců. Takže se opravdu soustředíme jen na věci, které můžeme kontrolovat, což máme. Jak to můžeme dělat co nejefektivněji? A pak se snažíme, řekněme, definovat aktualizace tak, abychom je mohli přinést dříve, dříve než později,“ dodal na závěr Ajao Komacu

Sdílejte na:
Zavřít