Denník N

Nemôžeme si dovoliť druhého Orbána, vraví o Ficovi nemecký poslanec Hofreiter

Robert Fico a Viktor Orbán v Budapešti. Foto - TASR/MTI
Robert Fico a Viktor Orbán v Budapešti. Foto – TASR/MTI

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Čítanie z Respektu raz týždenne. Denník N sa stal jedným zo spolumajiteľov českého týždenníka Respekt. Benefitovať z toho budú aj predplatitelia Denníka N: raz týždenne zverejníme text z Respektu. V budúcnosti uvažujeme aj o možnosti spoločného predplatného. O tejto možnosti budeme predplatiteľov včas informovať. Aby Vám informácia neušla, stačí mať aktivovaný odber newslettra Novinky z redakcie.

Výrokom z titulku šéf európskeho výboru nemeckého spolkového snemu Anton Hofreiter minulý týždeň komentoval smerovanie Slovenska po zvolení Petra Pellegriniho za prezidenta.

Politik strany Zelených apeloval na to, aby v prípade oslabenia právneho štátu na Slovensku Brusel hneď obmedzil smerovanie eurofondov.

V rozhovore pre týždenník Respekt Hofreiter približuje svoj pohľad na vývoj Slovenska aj na schopnosť Európskej únie brániť sa autoritárom, ktorí v členských krajinách okliešťujú demokraciu. Pripomína však, že EÚ býva vo výsledku akcieschopnejšia, než ktokoľvek očakáva.

Aké hlavné riziká sa podľa vás spájajú s Robertom Ficom a Viktorom Orbánom?

Medzi nimi dvomi musíme silne rozlišovať. Orbánovi sa podarilo premeniť Maďarsko na krajinu, kde už fakticky nie sú možné slobodné voľby.

Podľa mnohých výskumníkov už nie je možné, aby vo voľbách prehral: vzhľadom na premenu maďarskej spoločnosti, prakticky neexistujúce nezávislé médiá či masívny tlak na podniky, ktoré sú – keď sa vláde znepáčia – nútené do predaja pod cenou a končia v rukách Orbánových kamarátov.

Ak to neurobia, príde finančný úrad alebo potravinová inšpekcia a skúsia na ne niečo nájsť. Dnešné Maďarsko pripomína mafiánsky štát.

Oproti tomu Fico

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čítanie z Respektu

Donald Trump

Európska únia

Robert Fico

Rozhovory

Viktor Orbán

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie