Foto: se svolením Garner Products

Podívejte se, jak se recyklují staré pevné disky

Klasické pevné disky obvykle obsahují mnoho užitečných součástek. Jejich ruční demontáž by však byla příliš pracná. Dosud jsou přitom staré pevné disky zpravidla drceny a často záleží spíš na štěstí, zda po tomto procesu bude možné něco z původního zařízení dále využít. S lepším řešením přišla společnost Garner Products. Svůj stroj na recyklaci pevných disků nazvala DiskMantler.

Tento stroj používá k rozbití pevného disku kombinaci rázů a vibrací. Proces šetrně uvolňuje šrouby a další spojovací prvky (bez ohledu na to, jaký typ šroubů byl použit) a uvolňuje součásti, jako jsou desky plošných spojů, pohon, aktuátory či magnety ze vzácných materiálů. Proces údajně trvá u většiny pevných disků 8 až 90 sekund a u svařovaných heliových disků přibližně dvě minuty.

DiskManter dokáže teoreticky rozebrat až 500 pevných disků denně. Nutno říci, že v současné době se recykluje asi jen pětina elektronického odpadu na planetě, což by se mělo změnit. Ačkoli se tak úsilí společnosti Garner Products prozatím může jevit jako kapka v moři, pokud by se společnosti podařilo rozšířit své stroje do všech zemí, bylo by možné takto získávat cenné komponenty, aniž by bylo potřeba vyrábět je znovu.

Zdroj: engadget.com