Zelený vs. šedý zákal. O obou zpočátku nevíte, přesto vás mohou připravit o zrak

Zdroj: pixabay.com

Po čtyřicítce je třeba si pečlivěji hlídat zrak. A to nejen kvůli nějaké té dioptrii navíc, ale také kvůli zvyšujícímu se riziku vzniku zeleného zákalu. Kromě zeleného zákalu existuje také zákal šedý. Jeho operace patří k nejčastěji prováděným operacím na světě. Obě onemocnění dříve většinou znamenala odsouzení k postupné ztrátě zraku. Dnes je již situace naštěstí jiná. Je však potřeba odborných vyšetření, protože počátky obou onemocnění jsou nenápadné. To je velmi riskantní zejména u zeleného zákalu, jehož změny jsou nevratné.

Zelený zákal není zelený

Zelený zákal není zelený a už vůbec se nejedná o zákal. Tento lidový název vznikl v době, kdy o této nemoci a léčbě neexistovaly potřebné informace. Neléčené onemocnění vedlo k došeda zakalené oční rohovce a zároveň vyblednutí duhovky, díky čemuž oko dostalo mírně zelený nádech. Nejhorší na tom bylo, že dotyčný postupně oslepl.

 Glaukom – příčina a vyšetření

Zelený zákal se odborně nazývá glaukom. Jeho příčinou je poškození zrakového nervu. Má se za to, že toto poškození způsobuje zejména nitrooční tlak (existují rovněž další příčiny), který je vyšší, než by měl normálně být. Vysoký nitrooční tlak vytvářený nitrooční tekutinou způsobuje odumírání nervových vláken tvořících zrakový nerv. Zpočátku dochází „jen“ ke zhoršování okrajového, tzv. periferního, vidění. Postupně však dojde také ke ztrátě centrálního vidění. Ztráta zraku v tomto případě je nevratná. Pravděpodobnost onemocnění se zvyšuje po čtyřicítce, roli zde hraje také dědičnost.

K určení diagnózy je potřeba vyšetření u očního lékaře, který zkontroluje oční pozadí, resp. zrakový nerv, („posvítí“ vám pronikavě do oka), změří nitrooční tlak (přístroj vám „foukne“ do široce otevřeného oka) a otestuje vaše zrakové pole prostřednictvím PC perimetru (budete se potmě dívat do velké osvětlené „koule“ a mačkat tlačítko vždy, když uvidíte světelný záblesk o různé intenzitě a na různém místě).

Léčba

Většina pacientů je léčena očními kapkami snižujícími nitrooční tlak (zpravidla se pak užívají po zbytek života), a to zejména pokud je onemocnění zachyceno v raném stádiu nemoci a pokud se jedná o glaukom s tzv. otevřeným úhlem. V závažných případech je pak potřebná operace, která však nevrátí již ztracené vidění.

Šedý zákal

Odborně se toto onemocnění nazývá katarakta a je většinou spojeno s přirozeným stárnutím oční čočky. Nejčastěji se vyskytuje po 65. roku věku. Dochází při něm k zakalení oční čočky, která je normálně čirá. Zakalení se postupně zvětšuje, a vidění se zhoršuje. Obraz se stává zamlženým, rozostřeným a ztrácí se sytost barev. V nejhorším případě hrozí oslepnutí.

Léčba

Na rozdíl od glaukomu se tento problém dá operovat. Postižená čočka se vyjme a nahradí se čočkou umělou. Dnes se operační zákrok provádí ambulantně. Vidění se díky němu opět zlepší.

Preventivní vyšetření zraku

U mladých lidí uvádějí oční lékaři obecně jako vyhovující dvouletý nebo tříletý interval, od 40 let pak častěji. Kdo nosí brýle či kontaktní čočky, chodívá na kontrolní prohlídku většinou podle potřeby. U stabilizovaného glaukomu bývají kontrolní vyšetření zpravidla co čtvrt roku.