Foto: Netflix

V dokumentárním filmu na Netflixu byly možná použity snímky skutečné osoby vytvořené umělou inteligencí

Společnost Netflix čelí obvinění, že v dokumentárním filmu What Jennifer Did (Co udělala Jennifer) použila snímky upravené umělou inteligencí, informoval server Futurism. Několik fotografií vykazuje typické chyby umělé inteligence, včetně znetvořených rukou nebo podivných vizuálních artefaktů. Pokud je zpráva pravdivá, vyvolává vážné otázky ohledně používání takových snímků v dokumentárních filmech, zejména proto, že zobrazená osoba je v současné době ve vězení a čeká na obnovení procesu.

Jennifer Pan (která je předmětem dokumentu) je Kanaďanka, která byla v roce 2010 odsouzena za to, že si najala nájemné vrahy, jejichž cílem byli oba její rodiče. Matka byla zabita a otec zraněn. K činu došlo v jejich domě a Jennifer Pan byla shledána vinnou v několika bodech obžaloby a odsouzena k doživotnímu trestu odnětí svobody s možností podmínečného propuštění po 25 letech. V květnu 2023 nařídil odvolací soud obnovení procesu.

Na jednom ze snímků v dokumentu jsou prsty na levé ruce Jennifer Pan nepřirozeně rovné, zatímco na jiném snímku je vidět podivná mezera v její tváři. Netflix zatím na zjištění nereagoval. Je možné, že umělá inteligence generuje snímky na základě skutečných fotografií Pan, jak naznačil PetaPixel. Takový postup by ale byl přinejmenším neetický.

Regulační orgány v USA, Evropě i jinde přijaly zákony o používání umělé inteligence, ale zatím se zdá, že neexistují žádné konkrétní zákony upravující používání snímků nebo videí s umělou inteligencí v dokumentárních filmech nebo jiném audiovizuálním obsahu.

Zdroj: www.engadget.com