Denník N

Izrael zostrelil iránske rakety aj vo vesmíre. Prečo sa takto nemôže brániť Ukrajina?

Železná kupola zasahuje pri útokoch z Pásma Gazy. Foto - TASR/AP
Železná kupola zasahuje pri útokoch z Pásma Gazy. Foto – TASR/AP

Vojenský expert vysvetľuje, prečo je Ukrajina taká zraniteľná voči ruským útokom na rozdiel od Izraela, ktorý tie iránske odrazil veľmi úspešne.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Počas bezprecedentného iránskeho útoku Iránu na Izrael došlo aj k skutočne unikátnym momentom, ktoré ocenili vojenskí experti na celom svete.

Navzájom si napríklad posielali zábery, ako izraelská protivzdušná obrana zostrelila iránske balistické rakety nad atmosférou Zeme.

Išlo o raketový systém Arrow 3, ktorý sa Izraelu tentoraz mimoriadne osvedčil proti iránskym balistickým raketám a predstavuje vrchol viacvrstvovej sofistikovanej izraelskej vzdušnej obrany.

Dokáže bojovať proti cieľom do vzdialenosti 2400 kilometrov a vo výške nad 100 km. Teda aj na nízkej obežnej dráhe Zeme, kde sa končí atmosféra a začína kozmický priestor. Môže preto napríklad slúžiť ako zbraň proti satelitom.

„Ten systém už zasahoval pred nejakým časom, keď húsíovci z Jemenu začali na Izrael vypúšťať rakety stredného doletu. Ale v sobotnú noc sa prvý raz stalo, že to aj niekto nahral na mobil. Existujú viaceré videá, na ktorých sú zaznamenané záchyty iránskych rakiet mimo atmosféry, a je to skutočne veľmi zvláštny efekt,“ hovorí český expert Lukáš Visingr, ktorý s napätím sledoval celý priebeh iránskeho útoku na Izrael.

Expert: Potvrdilo sa, že Izrael je najlepší

Podľa neho sa teraz jednoznačne potvrdilo, že Izrael má vybudovaný najefektívnejší protivzdušný systém na svete. Ukázalo sa to pri tom, že pri útoku vyše 300 dronov, balistických rakiet a rakiet s plochou dráhou letu podľa izraelskej armády nedoletelo do svojho cieľa až 99 percent.

Izraelský protivzdušný systém Železná kupola sa preslávil ako jeden z najúspešnejších vývozných artiklov Izraela, pre ktoré – a s ním aj špionážna zbraň Pegasus – chceli nadviazať diplomatické styky aj arabské krajiny. Izraelský protivzdušný systém však nepozostáva iba z neho. Dokonca sa dá povedať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Izraelsko-palestínsky konflikt

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie