Hlavní obsah

„Sloupkový muž“ se postavil vrahovi, Austrálie mu nabízí občanství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako hrdinu oslavuje Austrálie muže, který se v sobotu postavil útočníkovi v nákupním středisku v Sydney. Francouz Damien Guerot se s plastovým sloupkem v ruce odvážně pokusil zabránit útočníkovi ozbrojenému nožem v dalším smrtícím řádění.

Lidé před útočníkem v obchodu v Sydney většinou prchaliVideo: AP, Reuters

 
Článek

Australané začali Guerotovi říkat „sloupkový muž“. Jejich premiér mu nabídl občanství a slíbil, že se zasadí o prodloužení jeho pobytového víza.

„Je to někdo, koho bychom s radostí uvítali jako australského občana, i když by to samozřejmě byla velká ztráta pro Francii. Děkujeme mu za jeho mimořádnou statečnost. Zabránil útočníkovi dostat se do dalšího patra a potenciálně spáchat další masakr,“ řekl podle stanice BBC premiér Anthony Albanese.

Guerot, který v Austrálii pracuje jako stavební dělník, své chování popsal jako zcela automatické. „Spolu s kamarádem Silasem Despreauxem, také Francouzem, jsme viděli útočníka přicházet a říkali jsme si, že se musíme pokusit ho zastavit,“ popsal.

Guerotovi se útočníka skutečně podařilo odradit – otočil se a utíkal pryč. Dvojice Francouzů ho pronásledovala.

Přesto pachatel v obchodním domě ubodal šest lidí a dvanáct zranil, než ho policejní inspektorka Amy Scottová zastřelila.

Foto: Glaucia Manao, Reuters

Útočníka s nožem nakonec zastřelili policisté.

Muž v nákupním centru v Sydney ubodal pět lidí

Svět

Čtyřicetiletý Joel Cauchi podle vyšetřovatelů cílil na ženy, které tvoří většinu mrtvých i zraněných. Mezi oběťmi jsou studentka, matka kojence, který je ve vážném stavu v nemocnici, či módní návrhářka.

Případ Austrálii šokoval. Když se ve dnech po útoku dostal na veřejnost příběh o Guerotovi, kterému za měsíc vyprší australské vízum, lidé začali volat po tom, aby ho vláda „sloupkovému muži“ za jeho hrdinství prodloužila.

Premiér Albanese prohlásil, že se osobně postará o to, aby Guerot s obnovením víza neměl problém. „Říkám Damianovi: Můžete zůstat tak dlouho, jak budete chtít,“ uvedl v úterý.

Foto: Profimedia.cz

Francouz Damien Guerot, který se postavil útočníkovi ozbrojenému nožem v obchodním domě v Sydney.

Vrah ze Sydney byl psychicky narušený a zaměřoval se při útoku na ženy

Svět
Související témata:

Výběr článků

Načítám