Denník N

Seina má byť hlavným lákadlom olympiády v Paríži, stále v nej plávajú splašky a odpad

Brehy Seiny. Foto - TASR/AP
Brehy Seiny. Foto – TASR/AP

Paríž musí rieku vyčistiť pred otvorením letných olympijských hier. Preteky v diaľkovom plávaní môžu byť zrušené pre prudké dažde a baktérie vo vode.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V roku 1990 vyhlásil vtedajší parížsky starosta (a neskôr francúzsky prezident) Jacques Chirac, že zmení Seinu z guľáša splaškov na čistú rieku, v ktorej si bude môcť zaplávať. Nakoniec však ostalo len pri sľuboch.

Voda v známej francúzskej rieke, ktorá preteká Parížom a má dĺžku viac ako 775 kilometrov, zostala desaťročia špinavá a pre človeka nebezpečná. Môže privodiť hnačku a infekciu močových ciest.

Súčasný francúzsky prezident Emmanuel Macron bude v hlavnom meste Francúzska hostiť letné olympijské hry už za tri mesiace a so Seinou má jasný plán. Počas veľkolepého otváracieho ceremoniálu sa po nej má plaviť 160 lodí s tisíckami športovcov (ak bude krajine hroziť bezpečnostná hrozba, presunú ho na štadión Stade de France).

Neskôr majú byť na rieke preteky v diaľkovom plávaní a plavecká časť triatlonu.

Či sa podarí zrealizovať sen niekdajšieho francúzskeho prezidenta, je otázne. Parížska radnica však odkazuje, že nemá plán B.

Veľa baktérií

V parížskej rieke je kúpanie zakázané po viac ako sto rokov. Parížska radnica zamedzila vstup do Seiny v roku 1923 pre šírenie zdravotných problémov. Výnimkou boli tradičné vianočné preteky, ktoré sa však po druhej svetovej vojne skončili.

Rieku znečisťujú nielen lode, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie