Foto: se svolením Boston Dynamics

Humanoidní robot Atlas odchází do důchodu

Téměř 11 let poté, co společnost Boston Dynamics poprvé představila svého humanoidního robota Atlas, je čas, aby odešel do důchodu. Robot financovaný agenturou DARPA byl navržen pro pátrací a záchranné mise s tím, že bude schopen vstupovat do oblastí, které jsou pro člověka nebezpečné, a plnit řadu úkolů. Atlas však vstoupil do povědomí lidí daleko spíše díky videím, na kterých předváděl své obratné taneční pohyby či neuvěřitelné výkony v oblasti síly, obratnosti a rovnováhy. Nepřekvapí proto, že jeho odchod doprovází poslední video na YouTube (ke zhlédnutí na konci článku).

„Téměř deset let Atlas podněcoval naši představivost, inspiroval další generace robotiků a přeskakoval technické překážky v oboru,“ stojí v popisu pod videem. „Nyní je čas, aby náš hydraulický robot Atlas odpočíval.“

Rozloučení společnosti Boston Dynamics s robotem Atlas ale neukazuje jen jeho neuvěřitelné schopnosti, ale i nezdary. Vedle házení pytlem s nářadím a skákání mezi plošinami Atlas v klipu několikrát uklouzne, zakopne a spadne.

Společnost Boston Dynamics má samozřejmě ve svém portfoliu komerčně úspěšnější roboty, včetně Spota. Pro humanoidní roboty této společnosti však pravděpodobně nejde o úplný konec. „Ohlédněte se za vším, čeho jsme s platformou Atlas doposud dosáhli,“ stojí také v popisku videa, přičemž dvě poslední slova naznačují, že Boston Dynamics s humanoidními roboty ještě neskončil.

Zdroj: engadget.com