Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kriminálnici namiesto hviezd. Ruské kluby angažujú zahraničných športovcov s temnou minulosťou

Medzinárodná izolácia, v ktorej sa ocitlo Rusko po vojenskej invázii na Ukrajinu, stále výrazne ovplyvňuje tamojšie športové prostredie.

17.04.2024 08:55
Alex Galchenyuk Foto:
Alex Galechenyuk v drese SKA Petrohrad.
debata (6)

Futbalová Premier liga a hokejová KHL u nie sú tými súťažami, ktoré kedysi lákali najväčšie zahraničné hviezdy. Klesla im športová úroveň, zárobky aj prestíž. Ruské kluby síce stále získavajú dosť hráčov z cudziny, lenže ich kvality je omnoho nižšia. Občas ide aj o kriminálnikov a delikventov, ktorí sa v Rusku snažia reštartovať kariéru alebo hľadajú úkryt pred zákonom.

Pred začiatkom aktuálnej hokejovej sezóny ruská propaganda búrlivo privítala príchod amerického útočníka Alexa Galchenyuka. Známy hráč s viac ako 650 odohratými zápasmi v NHL opustil zámorskú súťaž a vybrali asi ako novú destináciu KHL.

Petrohradský SKA, ktorý je ovládaný štátnym plynárenským gigantom Gazpromom, ponúkol hráčovi zmluvu na 100 miliónov rubľov ročne (v prepočte milión eur). Odkaz celej propagandistickej akcie bol zrejmý: Američania utekajú z krajiny a dávajú prednosť Rusku, kde sa majú veľmi dobre.

Varvara Subotinová. Čítajte viac Vyzerám ako prostitútka? Sedemnásobná majsterka sveta sa v 23 rokoch rozhodla ukončiť kariéru

O tom, čo naozaj bolo za týmto prestupom, sa skoro nepísalo. Nebolo sa totiž čím chváliť. Niekoľko týždňov pred svojim útekom mal Galchenyuk v USA dopravnú nehodu a z miesta činu ušiel. Keď policajti vinníka vypátrali, 30-ročný hokejista im pri zatýkaní kládol odpor, vyhrážal sa im zabitím a rasisticky ich urážal. Súd uložil športovcovi mesiac väzenia. K výkonu trestu však nenastúpil a utiekol do Ruska.

V tom čase už bol hokejista nezamestnaný. Arizona mu totiž za hrubé porušenie pravidiel vypovedala zmluvu, ako informovala agentúra AP. Teraz je na stole otázka, či nepríde o prácu aj v Rusku. Platný kontrakt síce má ešte aj na nasledujúcu sezónu, príliš sa ale zatiaľ neosvedčil.

V priebehu sezóny bol Galchenyuk dokonca na niekoľko zápasov vyradený z tímu. Petrohrad navyše senzačne vypadol z bojov o Gagarinov pohár už vo štvrťfinále. Úplne sa vytratil aj propagandistický účinok spojený s jeho príchodom. Jednoducho, vedenie klubu čaká ťažké rozhodovanie, či nechať v mužstve hviezdu, ktorá sa razom stala príťažou.

Veľa by o skúsenostiach s políciou mohol rozprávať aj brazílsky futbalista Marcinho. Keď tento 27-ročný obranca pred pár mesiacmi podpísal zmluvu s moskovským klubom Rodina, fanúšikovia neverili vlastným očiam. Mužstvu z druhej ligy sa podarilo priviesť hráča, ktorý odohral viac než 100 zápasov v brazílskej Serii A a na konte má aj víťazstvo v pohári Copa Sudamericana. To, že celý prestup má háčik, sa zistilo až neskôr.

medvedev Čítajte viac Je hrozný, vyhoďte ho! Ten rozhodca nepotrebuje okuliare, pretože aj tak nič nevidí. Rus zúril na kurte

Vyšlo najavo, že Marcinho mal podobnú dopravnú nehodu ako Galchenyuk. Tiež prekročil povolenú rýchlosť, tiež mal haváriu, a rovnako ušiel z miesta činu. Len dôsledok nehody bol v jeho prípade omnoho vážnejší. Futbalista totiž zrazil manželský pár, ktorý na následky zranení v nemocnici zomrel.

Súd v Rio de Janeiro zohľadnil dohodu vinníka s pozostalými o vyplácaní kompenzácie a uložil mu podmienečný trest na tri a pol roka. Počas tohto obdobia Marcinho plánuje hrať futbal v Rusku, všade inde má totiž dvere zatvorené.

Obaja spomínaný športovci však ani zďaleka nemajú na Holanďana Quincyho Promesa. Stredopoliar moskovského Spartaku bol najskôr zatknutý za napadnutie manželky počas dovolenky na Ibize. Celá vec vtedy skončila mastnou pokutou. Promes sa nepoučil a pokračoval v obťažovaní svojho najbližšieho okolia. Rodinná oslava v rodnom Holandsku sa zvrhla, keď futbalista s nožom v ruke napadol vlastného bratranca. Príbuzný s niekoľkými reznými ranami putoval do nemocnice, násilník do väzenia.

MS 2023, Miroslav Šatan Čítajte viac Hokejisti z KHL sa stali naivnými bábkami režimu, nedovoľte im hrať. Šatan dostal otvorený list od europoslancov

Rozsudok mu uložil 18 mesiacov väzenia nepodmienečne. Promes bol už ale v čase verdiktu v Moskve. Rusko zatykač neuznalo a vydať futbalistu do Holandska odmietlo. Dôvodom bola absencia zmluvy na vydávanie osôb medzi oboma krajinami.

Dlho ale Promes v Spartaku nehral. Veľmi skoro bolo proti nemu totiž vznesené nové obvinenie, tentokrát vo veci pašovania drog. Holandská polícia zistila, že sa futbalista pokúšal cez prístav v Antverpách dostať do krajiny 1300 kilogramov kokaínu schovaného do vriec s morskou soľou. Za nelegálny obchod s drogami a pranie špinavých peňazí bol Promes odsúdený na šesť rokov väzenia.

To už bola silná káva aj na Spartak Moskva, ktorý musel niečo podniknúť. Vedenie vyriešilo problém šalamúnsky. Pred začiatkom jarnej časti ruskej Premier ligy, aj napriek mnohým upozorneniam na možné nebezpečenstvo, klub nominoval hráča na sústredenie do Spojených arabských emirátov. A očakávané sa stalo skutočnosťou. Na letisku v Dubaji bol futbalista zatknutý a teraz sa vedú rokovania o jeho vydanie do Holandska.

Martin Bodák, Peter Cehlárik Čítajte viac Tímová samovražda. Vedenie zväzu strčilo hlavu do piesku, až hráči ukázali, čo by znamenal príchod Slovákov z Ruska

Kroky Spartaku sú veľmi príznačné. Rusko si dobre uvedomuje, že sa stáva útočiskom pre zahraničné kriminálne živly a pokúša sa využiť situáciu vo svoj prospech – snaží sa sťažiť vyšetrovania a neuznáva medzinárodné zatykače. Propaganda zároveň ponúka príbehy o zaujatých sudcoch na Západe, ktorých obeti vraj hľadajú spravodlivosť v Rusku.

Na druhú stranu odborníci zdôrazňujú, že prítomnosť cudzincov s kriminálnou minulosťou negatívne ovplyvňuje chod samotné klubu, napríklad fungovanie šatne. Prečo by domáci športovci mali dodržiavať zákony a interné predpisy, ak pre zahraničného spoluhráča rovnaká požiadavka neplatí?

Nakoniec existuje ešte jeden vážny problém. Šport okrem iného vykonáva aj dôležitú vzdelávaciu funkciu. Fanúšikovia, hlavne tí mladí, sa stotožňujú so svojimi idolmi, hľadajú v nich inšpiráciu a vzor. Ale človek, ktorý zrazil chodca a ušiel z miesta nehody, alebo s nožom prepadol príbuzného, asi ťažko môže byť tým správnym príkladom. Psychológovia upozorňujú, že v posledných rokoch sa ruská spoločnosť výrazne radikalizovala, pribudlo bezohľadnosti a krutosti. Podľa všetkého sa v blízkej budúcnosti situácia len tak nezlepší.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine