Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
ČTK
17. dubna 2024 10:57
Čas čtení 0:42

Senát umožnil přijetí nových pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Senát umožnil přijetí nových pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů
Zdroj: Unsplash/Mercedes Mehling/na voľné použitie

Senát umožnil přijetí nových pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů bez projednání na své schůzi.

Rozhodl o tom ve středu na návrh předsedy senátorů ODS a TOP 09 Zdeňka Nytry přes odpor KDU-ČSL tím, že novelu občanského zákoníku vyřadil z programu jednání. Novelu tak dostane k podpisu prezident Petr Pavel po uplynutí měsíční lhůty, kterou horní parlamentní komora na projednávání zákonů má. V případě novely tato lhůta končí ve čtvrtek 18. dubna.

Vyřazení novely z programu, které bylo motivováno snahou vyhnout se obsáhlým debatám o právech stejnopohlavních párů nebo jejich úpravám, podpořilo 47 ze 77 přítomných senátorů a senátorek. Pro byli většinově zástupci všech frakcí vyjma lidovců.

16. dubna 2024 16:24 Čas čtení 0:51 Pozměňovací návrhy senátorů omezují nejen práva homosexuálních párů, ale i žen Pozměňovací návrhy senátorů omezují nejen práva homosexuálních párů, ale i žen

Novela občanského zákoníku má být účinná od příštího roku, od kdy by stejnopohlavní páry také už nemohly vstupovat do nynějšího registrovaného partnerství. Registrovaní partneři nemají nyní podle zákona třeba společné jmění a po ztrátě partnera či partnerky nemají nárok na vdovecký či vdovský důchod, což má novela napravit.

Osvojení dítěte má být podle novely možné jen v případě, že by jeho biologickým rodičem byl jeden z partnerů. Přiosvojení adoptovaného dítěte jednoho z partnerů druhým z partnerů má být možné pouze na základě rozhodnutí soudu.

Domů
Sdílet
Diskuse