Belgická polícia sa pokúsila násilne zatrhnúť konzervatívny samit. Zaskočení zostali kardinál Müller, Rod Dreher či Eric Zemmour -

Belgická polícia sa pokúsila násilne zatrhnúť konzervatívny samit. Zaskočení zostali kardinál Müller, Rod Dreher či Eric Zemmour


17. apríla 2024
  Krátke správy

Konzervatívny samit v európskom hlavnom meste Brusel naplánovaný na polovicu apríla bol na poslednú chvíľu dvakrát preložený. Na treťom mieste sa ho napokon pokúsila násilne ukončiť belgická polícia. Zákaz samitu nariadil starosta mestskej časti Saint-Josse menom Emir Kir, ktorý je, mimochodom, tureckého pôvodu…

Titulný obrázok, zdroj: fb Hungary Today

To bol ale deň. Nikdy by mi ani len nenapadlo, že raz budem svedkom zákazu mierumilovného politického stretnutia v údajne slobodnej a demokratickej krajine. Ale presne to sa dnes takmer udialo v Belgicku – v Bruseli, hlavnom meste Európskej únie,“ rozpísal sa rozhorčene Rod Dreher na svojom blogu v utorok 16. apríla.

Napriek tomu, že polícia vtrhla do dejiska samitu a skutočne sa ho pokúsila násilím zaraziť, dvojdňové stretnutie zatiaľ pokračuje ďalej. Národná konzervatívna konferencia, NatCon, pritom bola až dvakrát preložená – vždy na podnet extrémistickej organizácie Antifa. Jednotliví starostovia bruselských mestských častí potom podujatie zakazovali pod hrozbou nasadenia polície.

No a Emir Kir, starosta okresu Saint-Josse, ktorý bol svojho času vyhodený zo strany Socialistov pre svoje styky s tureckými kvázi-teroristickými frakciami, sa k nasadeniu polície aj odhodlal. V deň konania samitu najprv vydal písomný zákaz a keď sa ho usporiadatelia tentokrát rozhodli ignorovať, poslal do sály políciu. Kirovo zdôvodnenie zákazu podujatia je viac ako smiešne:

Predostierajú víziu, ktorá je nielen eticky konzervatívna (nepriateľstvo k legalizácii potratov, homosexuálnych zväzkov atď.), ale rovnako tak sa zameriavajú na „národnú suverenitu“, ktorá evokuje, okrem iného, aj „euroskeptickýpostoj.

Čítate správne. Liberálny britský denník The Guardian vo svojej správe informoval, že belgické úrady zakázali „radikálnu pravicovú konferenciu v Bruseli“. Noviny ďalej citujú samotného starostu Emira Kira, ktorý na svojom facebooku uviedol, že „krajná pravica, ktorej sa v júnových voľbách v celej EÚ predpovedá prudký nárast, nie je v meste „vítaná“. Aspoň teda vieme, čo si o nás v Bruseli myslia: ak ste skupina, ktorá je proti potratom, potom ste „radikálna pravica“, ktorú „treba rozohnať“.

NatCon je veľká akcia pripravovaná dlhé mesiace, na ktorej majú svoju reč predniesť najvýznamnejšie postavy európskeho konzervativizmu. Spomeňme len mená ako Viktor Orbán, Nigel Farage, Rod Dreher, Eric Zemmour či kardinál Müller. Aj Slovensko malo na podujatí svojho zástupcu – bývalého ministra sociálnych vecí, Milana Krajniaka. Nám drahý nemecký kardinál Gerhard Müller bol z celého policajného zásahu viditeľne otrasený. Rod Dreher na svojom účte na sieti X (ex Twitter) uvádza:

Práve som sa rozprával s kardinálom Müllerom, ktorý bol viditeľne šokovaný tým, že polícia od neho stála len pár krokov blokujúc vstup na NatCon. „Toto je ako nacistické Nemecko,“ povedal. „Správajú sa ako SA.

Prelát sa však podľa novinára do haly „predsa len nejako dostal“. Ďalší Dreherov príspevok na sieti sa týkal Erica Zemmoura:

Polícia odmietla Ericovi Zemmourovi vstup do haly v Bruseli, kde mal predniesť prednášku. Toto je Európa. Takto vyzerá sloboda a demokracia v Bruseli, hlavnom meste Európskej únie.“

Sám Zemmour sa vyjadril, že kým v 19. storočí poskytlo Belgicko azyl veľkému francúzskemu spisovateľovi Victorovi Hugovi, dnes sa nachádza „medzi kalifátom a diktatúrou“. Podľa Nigela Faraga dnes konferencia pokračuje ďalej, pretože do celej situácie zasiahol osobne belgický premiér. Premiér Alexander De Croo sa k celej záležitosti vyjadril s tým, že „to, čo sa stalo, je neprijateľné“ a že starostovia bruselských štvrtí porušili svojimi zákazmi priamo belgickú ústavu, ktorá „zaručuje slobodu prejavu“.

Pán Krajniak, prítomný priamo na mieste, vo svojom facebookovom statuse ocenil prístup belgického predsedu vlády a doplnil, že „má aspoň základný zmysel pre fair play“.

MG

Zdroj: blog R. Drehera, The Guardian, facebook M. Krajniaka, titulný ilustračný obrázok, zdroj – fb Hungary Today


PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 € 10 € 20 € 50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Vdp. Štefan Mordel pre Fatimu TV: „Liberalizmus, to nie je sloboda, to je OTROCTVO“

Film „Kolaps“ – vízia Ameriky ponorenej do občianskej vojny

Pápežská akadémia pozvala na svoj samit kalifornského guvernéra Newsoma, fanatického obhajcu potratov, LGBT a klimatickej ideológie, ale aj ďalšie sporné osobnosti

Arcibiskup Bober sa zapojil do predvolebnej politickej propagandy európskych biskupov o Európskej únii a voľbách