Sociální sítě
Nahoru

Jak biomateriály utvářejí udržitelnou prostorovou výstavbu

Vinařství Lahofer, Dobšice, Česká republika. Použité systémy: MB-104 PASSIVE, MB-78EI, MB-SR50N

V reakci na klimatické výzvy a rostoucí počet obyvatel měst je nutné hledat ekologická urbanistická řešení. Na významu získávají biomateriály, harmonizující rozvoj stavebnictví s ochranou životního prostředí.

Poznejme biomateriály: základ udržitelné výstavby

Biomateriály zahrnují různé výrobky vyrobené z přírodních surovin nebo jejich derivátů, které jsou klíčové pro udržitelnou výstavbu. Pocházejí především z obnovitelných zdrojů, jako jsou:

  • dřevo,
  • bambus,
  • sláma,
  • konopí,
  • biokompozity, např. z mycelia, kukuřičného škrobu nebo cukrové třtiny.

Víceúčelová hala z bývalé železniční stanice v Havířově, Česká republika. Použité systémy: MB-70HI, MB-SR50N

Využití biomateriálů při utváření městských prostor

Příklady z největších měst Evropy ilustrují možnosti využití biomateriálů v urbanismu. Jsou to příklady použití inovativních a dokonce avantgardních materiálů ve stavebnictví – například experimentální cihly vyrobené ze sloních exkrementů, které byly použity při výstavbě pavilonu The Elephant Theatre Pavilion na Bienále architektury a krajiny Versailles 2022 ve Francii. To ale platí i pro inovativní využití tradičních biomateriálů, jako je dřevo. Příkladem je jedna z nejvyšších dřevostaveb světa – Sara Kulturhus ve Švédsku, stavba vyrobená také s přispěním hliníkových systémů Aluprof.

Sara Kulturhus, Skellefteå, Švédsko. Použité systémy: MB-86 SI, MB-SR50N, MB-SR50N OW

Let’s Build a Better Future

Budoucnost ve vztahu k udržitelné výstavbě se neomezuje pouze na plně organické suroviny, ale zahrnuje i ty, které podporují prostorovou výstavbu díky recyklaci a snížené energetické náročnosti.

Hliník zde hraje zvláštní roli. Je to lehký materiál a odolný proti korozi, a zároveň 100% recyklovatelný. Firma Aluprof, při používání recyklovaného hliníku ve výrobě, mj. oken a dveří v systému MB-104 PASSIVE, směřuje k pasivní výstavbě. Výrobce nabízí řešení s vysokou tepelnou izolací, což přispívá ke snížení tepelných ztrát a uhlíkové stopy. Řešení, jako jsou hliníková okna a dveře v systému MB-86N, se vyznačují dobrými parametry těsnosti a izolace a zajišťují tak bezpečnost a různé možnosti zasklení, a hliníková okna a dveře MB-79N jsou cenově výhodná řešení splňující normy energetické účinnosti.

Villa Havet, Lovisa, Finsko. Použité systémy: MB-77HS HI, MB-79N SI

 

 

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.